Bildeforestilling om livet som flyktning

Shwan Dler Qaradaki er aktuell med ny utstilling
Foto: Signe Solberg
Mellom den 10. november og 16. desember vises den digitale bildeforestillingen Salte Kyss av kurdiske Shawn Dler Qaradaki. Utstillingen finner sted på Akershus kunstsenter i Lillestrøm.
0Shares
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

Fra 10. november til 16. desember vises den digitale bildeforestillingen Salte Kyss av kurdiske Shawn Dler Qaradaki på Akershus kunstsenter i Lillestrøm.

Salte Kyss er en video-trilogi i tre deler, som omhandler i Qaradakis eget liv og historie om det å være en flyktning fra Kurdistan som bor i Norge.

De to første verkene som kom ut i 2010 og 2011 omhandler ulike deler av Qaradakis historie: barndom i Kurdistan og ungdomstid på flukt gjennom mange land.

Qaradaki undersøker hvordan dramatiske personlige opplevelser er med på å forme oss som mennesker.

Dramatisk historie
Sentralt i hans verk står minner fra en dramatisk flukt, savn etter egen familie, og spørsmål rundt identitet, integrering og tilhørighet. Hvilken identitet har man som flyktning? Hvordan
er det å leve som flyktning i et demokratisk land som i første omgang kan virke fordomsfritt, men likevel fortoner seg som diskriminerende? I Salte Kyss III reflekterer Qaradaki rundt
disse spørsmålene, samtidig som han undersøker hvordan dramatiske personlige opplevelser er med på å forme oss som mennesker. Salte Kyss III tematiserer også uvissheten i kontrast til tryggheten knyttet til endelig å vite hvor man kan skape en tilhørighet.

Bryte ned fordommer
Qaradaki ønsker å bidra til å bryte ned fordommer mellom den østlige og den vestlige kulturen. Han ønsker både å vise oss hvordan det er å leve i utrygghet i et trygt land, og hvordan det kan være vanskelig å bevare et positivt selvbilde når andre ser negativt på deg.

Qaradakis kunstnerskap dreier seg rundt

Shawn Dler Qaradaki i Utrop TVs studio.
Foto : Jessica Allande
en problematisering av identitet i en multikulturell og multietnisk verden. Han arbeider med tegning, maleri, foto, installasjon og video.