Oslo bør ta imot flere flyktninger

Oslo by scorer høyt på integrering av minoritetsgrupper, selv om det fortsatt er mange utfordringer knyttet til dette, ifølge en ny europeisk beregning.
Foto: www.idg.no
I 2012 har hovedstaden mottatt 410 flyktninger. Nå ønsker byrådet, med Høyres gruppeleder i spissen, å øke antallet til 450, kunne NRK meddele i går.
0Shares

Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet (IMDi) ba byrådet i Oslo allerede før sommeren om å øke antall flyktninger som bosettes i hovedstaden. Ifølge IMDi har antall asylsøkere som kommer til Norge med et reelt beskyttelsesbehov gått opp, og man er derfor nødt til å øke fra 410 til 450.

NRK.no kunne i går meddele at gruppeleder i Høyre, Eirik Lae Solberg, er enig med IMDI og mener at Oslo må ta imot flere flyktninger. Byrådet foreslår å øke antallet flyktninger som skal få bosette seg i hovedstaden neste år med 40.

– Vi mener 450 er et naturlig tall på bakgrunn av at staten har bedt om at vi tar imot flere flyktninger, sier Lae Solberg til NRK.

Byrådet hadde egentlig ønsket at man allerede i år burde ha tatt imot 40 flere flyktninger, men at de trakk forslaget etter press fra Frp. Nå ønsker byrådet omkamp med Fremskrittspartiet om Oslos flyktningpolitikk. Til NRK forklarer Lae Solberg at det ikke var et forslag som lå inne for budsjettet for 2012, til tross for at de håpet på å få det med, og når Frp ikke ønsket dette, var det rett og slett ikke verdt å bryte budsjettavtalen.

Frp må med

Partiene skal i disse dagene forhandle om neste års budsjett, og da ønsker det borgerlige byrådet å få med seg Frp på å øke antallet flykninger som skal tas imot.

– Vi har et ønske om å inngå budsjettavtale med Frp i år også, og dette er en del av det vi må bli enige om for å få gjennomslag, sier Lae Solberg til NRK.

Lae Solberg sier til NRK at det er for tidlig å si om de får Høyre med på dette, men at dette er et av de temaene de har vært uenige om. I Fremskrittspartiets budsjettforslag står det at de ikke vil ta imot noen flyktninger i 2013.

Carl I. Hagen
Foto : Pressebilder

– De vet utmerket godt at vi ikke vil ta imot noen flyktninger i det hele tatt neste år, sier Fremskrittspartiets gruppeleder og medlem av bystyrets helse- og sosialkomité, Carl I. Hagen til NRK.

Hagen mener at Oslo allerede har store utfordringer med norskopplæring og radikalisering og dermed fortjener en pustepause. Men han utelukker ikke byrådets forslag helt.

– Mange steder står man langt fra hverandre, og det blir en helhetlig vurdering underveis, men vi kan ikke utelukke det helt, sier Hagen til NRK og legger til at det kommer også an på om byrådet er villig til å komme Frp i møte på andre ting.

Finanskomiteen skal behandle budsjettet for 2013 neste uke.