Hver sjuende nordmann i diabetesfare

Sukkersyke og diabetes er et til tider stort problem i ikke-vestlige innvandrermiljøer. Nå går Diabeteslinjen offensivt ut for å få flere midler til drift av sin flespråklige opplysningstelefon.
Foto: flickr.com
Diabetes har vokst seg frem til å bli en av vår tids største folkesykdommer, på tvers av bakgrunn og farge.
0Shares

 – Hvis vi ikke gjør noe for å bremse denne utviklingen, vil hver 7. nordmann ha diabetes type 2 innen få år, sier Nina Skille, forbundsleder i Diabetesforbundet.

I anledning dagen i dag, Verdens diabetesdag, lyses hele verden blå for diabetes. Her hjemme lyses blant annet Ishavskatedralen i Tromsø, Bait-un-Nasr-moskéen i Oslo, Ullevål Universitetssykehus og Kilden i Kristiansand opp, skriver diabetes.no. 

175 000 mennesker i Norge har type 2-diabetes uten å vite det, mens dobbelt så mange er i risikosonen for å utvikle sykdommen. Det betyr at over en halv million mennesker har, eller er i høyrisiko for å få diabetes type 2 innen kort tid. 

Kartlegges for sent

For tiden er det slik at mange ikke vet at de har diabetes type 2 før de akuttinnlegges med hjerteinfarkt, noe forbundet ønsker å gjøre noe med.

– Verdens diabetesdag retter seg i år spesielt mot de udiagnostiserte. I dette er risikotesten et viktig redskap, som vi selvsagt håper at veldig mange benytter seg av. Er du i risikosonen for å utvikle diabetes type 2, er det viktig å vite om dette for å få snudd utviklingen i tide. Og det sier seg selv at å få stilt en eventuell diagnose, er helt nødvendig for å kunne mestre en så alvorlig sykdom som diabetes type 2 faktisk er, sier Skille til diabetes.no