Tajik: – Kan skje igjen i vår fremtid

Hadia Tajik (Ap)mener arrangerte ekteskap er i tråd med norsk lov og alminnelig handlefrihet
Foto: Arbeiderpartiet
Kulturminister Hadia Tajik (bildet) mintes 70-årsdagen for deportasjonen av norske jøder foran det nyreiste minnesmerket på Akershuskaia.
0Shares

26. november var det 70 år siden skipet DS Donau la fra kai med 532 norske jøder om bord, den største av deportasjonene fra Norge til Nazi-Tyskland. I den anledning ble det holdt en markering ved minnesmerket på Akershuskaia, som ble ledet av direktør ved HL-senteret, Guri Hjeltnes.

Også representanter fra ulike trossamfunn var tilstede, blant annet biskop Ole Christian Kvarme, og forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfunn.

– Selv om det er vondt å huske, skal vi aldri glemme hva Hitlers regime gjorde mot jødene. Og mot romfolket, mot homofile, mot personer med funksjonsnedsettelser og andre som ble ofre for hatet. For det er ved å huske det at vi kan gjenkjenne det. Og det er bare slik vi kan unngå at dette skjer igjen, sa Tajik under talen sin.

– Alt som har skjedd kan skje igjen i vår fremtid, hvis ikke vi bestemmer oss for alltid å huske, la Tajik til.

Redselen sitter fortsatt

Kulturministeren viste til at norske jøder fortsatt er redde for å bli utsatt for hets og diskriminering.

– Hver åttende norske innbygger har fordommer mot jøder. Slik skal det ikke være, og det betyr at vi fortsatt aktivt må velge bort fremmedhat, rasisme og diskriminering.

Å bare markere årsdager er ikke nok ifølge henne.

– Vi må markere menneskets verdi hver eneste dag, påpekte Tajik.

Her kan du lese hele talen.