Samfunnsengasjerte mennesker, politikere og andre trosset sprengkulda i går kveld for å marsjere i går kveld i et fakkeltog mot vold, trusler og ekstremsime.
Fakkeltoget gikk fra Jernbanetorget til Stortinget, hvor det ble holdt korte appeller. Utenriksminister Espen Barth Eide påpekte hvor viktig det var at det fantes personer fra ulike trossamfunn og politiske ståsteder i forsamlingen.
– Skal vi leve sammen i Norge, Europa og i verden gjelder prinsipper som respekt og demokrati, som er det motsatt av ekstremisme, uttalte han.
I tider som de vi lever mente utenriksministeren at det er viktigere enn noensinne å være oppmerksom på faresignalene.
– Vi ser nok engang at økonomisk krise og arbeidsledighet gir seg utslag i hat mot ”de andre”. Vi så det også, selv i et normalt og fredelig Norge, 22. juli i fjor, at ekstreme ytringer og handlinger kan føre til massedrap og fiendskap. Ekstremisme kan ramme hvor som helst og hvem som helst, og da er det viktig å svare, tiltale, ta ansvar og imøtekomme slike holdninger, uansett hvor de kommer fra.
Utfordrende verdensorden kan gi fiendebilder
Høyre-leder Erna Solberg påpekte i sin appell at man lever i en utfordrende verden, preget av både globalisering, men også av fragmentering og parallelle virkeligheter.
– Her kan man lett dyrke fiendebilder, særlig mot andre folkegrupper. Vårt ansvar er, enten vi er politikere, religiøse ledere eller vanlige voksne mennesker, å innprente de unge og oppvoksende slektene grunnleggende verdier om respekt for nettopp ”de andre” og for demokratiet. Vi skal ha lov til å være uenige, men måten man skal “bekjempe hverandre” skal være med ord, og ikke med vold eller andre uakseptable virkemidler.
Oslo-ordfører Fabian Stang ser for seg en mangfoldig by som skal vise verden at folk kan leve sammen uansett religion, etnisitet eller legning.
– Ekstremismens fare ligger i at vi stilltiende tolererer urett og opptre likegyldighet. Vi skal ikke godta at folk blir angrepet på grunn av sin tro eller sin opprinnelse i Oslo i 2012.
Ytterliggående og perifere leirer
Leder for Islamsk Råd Norge Senaid Kobilica kalte de ekstreme gruppene som bruker islam som begrunnelse for “ytterliggående og perifere leire”.
– Som muslimer har vi aldri gitt slike grupper tillit til å spre hat, intoleranse og uakseptable menneskefiendtlige holdninger.
I et mangfoldig Oslo og Norge, mente han det er viktig at alle engasjerer seg og ta til motmæle mot ekstremismen.
– Vi gjør dette akkurat her og nå, på denne plassen. Samfunnsansvaret jeg etterlyser ligger ikke bare hos oss religiøse ledere, men også hos politikere, mediene og engasjerte samfunnsmennesker. Sammen må vi klare å bekjempe alle former for ekstremsime, religiøst som politisk, påpekte han.