Kvinnemishandlere nektes nye hentekoner

Få menn som er dømt for vold i nære relasjoner med sine eks-koner har blitt nektet å hente inn nye koner fra utlandet. Foto: Illustrasjon.
Foto: sxc.hu
20 konemishandlere har i år blitt nektet av UDI å hente nye koner fra utlandet. Katastrofalt få som stoppes, mener Krisesentersekretariatet.
0Shares

Fra starten av 2010 til sommeren har 20 menn blitt nektet å hente nye koner fra utlandet. Disse mennene er tidligere dømt for vold i nær familie, eller utenlandske eks-koner har fått opphold fordi de er mishandlet, melder NRK.

For å unngå at voldelige norske menn henter nye koner til Norge, sjekker UDI nå alle menn som søker om å hente en kone til Norge til såkalt familieetablering.

– Dette er tjue tilfeller hvor vi forhåpentligvis har klart å forhindre at de henter inn ektefeller som ellers ville blitt mishandlet, sier Snorre Sæther, områdeleder for familieinnvandring i UDI, til NRK.

Toppen av isfjellet

Tove Smaadahl, daglig leder i Krisesentersekretariatet, mener på sin side at antallet er bare toppen av isfjellet.

– At man bare har stoppet i snitt ti hvert år er bare katastrofalt, sier Smaadahl til Vårt Land.

Hun er mest bekymret for at 70-80 prosent av anmeldt vold ikke ender i dom, noe som gjør at mange mishandlere går fri, ifølge henne.

– Lovendringen skulle gi beskyttelse til kvinner som sier at “hadde jeg visst at han var voldelig eller at jeg var kone nummer to, hadde jeg ikke kommet”, sier Smaadahl.