Britisk islam-predikant skaper debatt

Imam Haitham al-Haddad besøker Oslo i helgen. Han har skapt debatt med sine kontroversielle ytringer
Foto: Islamnet.no
Førstkommende helg besøker imam Haitham al-Haddad Oslo. Han skal holde en rekke forelesninger om islam på invitasjon fra Islam Net. Det har skapt diskusjon. 
0Shares

Arrangør Islam Net har fått sterk kritikk fordi de har invitert en person med kontroversielle meninger.

Vil stanse foredraget
Ap-politiker Libe Rieber-Mohn ber Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) om å stanse arrangementet. 

– Han er en velkjent ekstremist som sprer hat mot jøder og homofile. Det bør han ikke få lov til å gjøre til våre ungdommer, sier Rieber-Mohn til VG Nett.

Religionsforsker Lars Gule er heller ikke glad for imamens norgesbesøk.

– Islam Net bør kunne innse at det intet er å lære av en mann med slike moralsk groteske og barbariske holdninger. Derfor bør de avlyse dette arrangementet og fortelle al-Haddad at han likevel ikke er velkommen, skriver han på verdidebatt.no.

Nei til intellektuelt diktatur
Rektor Kari Toverud Jensen ved HiOA står likevel fast på at arrangementet skal gjennomføres som opprinnelig planlagt. 

– Vi har valgt å la Islam Net Student få låne et auditorium til sitt planlagte møte selv om en av de inviterte står for synspunkter og verdier vi som akademisk institusjon tar avstand fra og fordømmer, sier rektor Kari Toverud Jensen ved Høgskolen i Oslo og Akershus i en pressemelding.

Videre i pressemeldingen står det at ”Vårt verdigrunnlag slår fast at HiOA skal stimulere til likeverd og kreve toleranse på tvers av livssyn, kultur og kjønn. Men HiOA er også en akademisk institusjon som må tillate ytringer som står i strid med våre verdier, derfor velger vi å la Islam Net få låne et auditorium til dette arrangementet.”  

Linda Alzaghari i minoritetspolitisk tenketank sier det er trist at Islam Net har invitert akkurat denne imamen, men framholder at rektoren ved HiOA har tatt riktig beslutning.

– At en er uenig, er ikke grunn nok til å forby ytringer. Dessuten maner akademiske institusjoner som tilbyr høyere utdanning til kritisk refleksjon, derfor er dette riktig arena.

Inviterer til pressekonferanse
Islam Net skriver på sin hjemmeside at pressen er velkommen til arrangementet, og at det vil bli arrangert pressekonferanse fredag kl. 16. Det vil da være anledning til å stille spørsmål direkte til Al-Haddad.

– Det vitner om åpenhet og imøtekommelse, og det er positivt, sier Alzaghari. 

Utrop har vært i kontakt med leder for Islam Net, Fahad Qureshi, men han ønsker ikke å kommentere saken.