Oslo universitetssykehus lokker med hijab

Hijab er nå tillatt i Forsvaret, men etter mye om og men
Foto: David Martyn Hunt
Mens det diskuteres bruk av hijab i politiet, har Oslo universitetssykehus for lengst innført en egen sykehushijab som del av bekledningen, skriver Aftenposten.no

Mens det debatteres om livssynsutvalgets rapport, som åpner for at det skal tillates uniformstilpassede religiøse plagg og symboler for politi og dommere, har det i lang tid vært tillatt for ansatte ved Oslo universitetssykehus (OUS) å bruke hijab. Hijaben har vært tilpasset uniformene på sykehuset, og nå kommer de i et nytt design. Den nye hijaben er utformet sammen med hijabbærende designere som ivaretar krav til muslimske regler, skriver Aftenposten.no. I tillegg vil hijaben nå komme i et mykere stoff som er bedre å bruke og i to forskjellige modeller. En «hette» og et «sjal».

Ønsker å være en attraktiv arbeidsplass
På OUS hjemmeside står det at sykehuset erkjenner at de ikke kan la være å ansette en arbeidstager fordi vedkommende benytter religiøst hodeplagg.

– Derfor tilrettelegger vi for bruk av hijab. Vi ønsker å være en attraktiv arbeidsplass som tilrettelegger for medarbeideres tro. På den måten kan vi være med i konkurransen om de beste arbeidstagerne, sier Hege Linnestad, seksjonsleder i seksjons for Likeverdige helsetjenester til Aftenposten.

Med innføring av den nye hijaben vil privat hijab ikke lenger være tillatt å bruke for de ansatte på OUS.

– Vi har forståelse for det estetiske knyttet til ønske om å bruke privat hijab, men på sykehuset settes det krav til vask. Alle som bruker uniform og er hijabbrukere må nå benytte sykehusets nye modeller fordi de skal vaskes sammen med øvrig uniform, sier Linnestad til Aftenposten.

Skeptisk
Overfor avisa Aftenposten uttrykker professor emeritus Stig Frøland, ved Oslo universitetssykehus, at han er svært skeptisk til at sykehuset uten debatt har åpnet for full adgang til å bære hijab for helsepersonell.

Frøland understreker viktigheten av et optimalt tillitsforhold mellom leger og pasienter, samt at man til vanlig ikke egentlig vet hvilke holdninger ens lege har. Ved å tillatte hijab på sykehuset kan det true tillitsforholdet. Ettersom helsepersonell ofte kommer inn på en rekke sensitive felt, som seksuell legning, preferanser, alkoholbruk og mange andre livsstilsforhold som er følsomme å ta opp.

– Når man bærer aktive symboler som flagger livssyn blir pasientene lite komfortable og det kan føre til at den nødvendige åpenheten ikke er til stede, og i verste fall føre til gal diagnostikk, gal behandling. Insistering på å bruke religiøse symboler på sykehus er religiøs ekshibisjonisme, sier Frøland til Aftenposten.