SV-politiker ble kalt «jødehatende rotte» – avsender dømt

SV-politikeren Camilla Ahamath ble utsatt for rasistisk hets. Nå er en mann fra Østlandet bøtelagt for hatefulle meldinger.
Foto: Privat
Etter grov hets og trakassering politianmeldte bergenspolitiker Camilla Ahamath en mann for hatkriminalitet. Halvannet år senere er han stilt til ansvar.

Ahamath leverte tekstmeldinger og telefonlogger til politiet etter flere dager med hets og trakassering sommeren 2019.

Rett før jul mottok hun et brev fra politiet. Mannen ble siktet for «hensynsløs atferd». Nå har han godtatt et forelegg på 12.000 kroner.

– Jeg skal ta vare på brevet for å minne meg selv og andre på at det faktisk kan føre noe sted å anmelde, sier Ahamath til NRK.

Skader demokratiet

Bystyrerepresentanten er redd de hatefulle ytringene innskrenker meningsmangfoldet i den offentlige debatten.

– Hatkriminalitet er så skadelig mot demokratiet. Mange av vennene mine, spesielt kvinner og flerkulturelle, vegrer seg for å uttale seg om de minste ting på sosiale medier, fordi de ikke orker hatet, sier hun.

Tore Haga er politioverbetjent og radikaliseringskontakt i Vest politidistrikt. Han deler Ahamaths bekymringer, og forteller om store mørketall.

– Kunnskap om at noen har blitt utsatt for hatkriminalitet, kan fort spre seg og nå andre med samme seksuelle legning eller religion. Det kan føre til at de ikke deltar i det offentlige ordskiftet, og det kan få tunge, rokkende konsekvenser på det norske demokratiet, sier han til NRK.