Nødt til trekke “fargerike” pekebøker

 
Foto: Bengt Oberger
Stina Wirsén ble nødt til å trekke fire pekebøkene fra markedet etter rasismeanklager. Her hjemme stoppet også Gyldendal salget.
0Shares

Illustratørens og barnebokforfatterens pekebøker i serien om De Babyfargerike har denne høsten stått i sentrum for en flammende rasismedebatt i Sverige. I Norge er bøkene fjernet fra markedet i stillhet, skriver nettstedet barnebokkritikk.no.

Bøkene handler om en vilter og nysgjerrig vennegjeng på fem: rosakledde Lille Rosa er en parodi på alle prinsesse-elskende jenter, mens en prikkete kaningutt kjennetegnes ved sine lange ører og store føtter. Marken er orange, tynn og klissete, og en ekornlignende gutt er kledd i ruter fra topp til tå. Til sist har vi Lilla Hjärtat, den svarte jenta med afrofletter og rødprikkete kjole.

Kontroversielt: en av figurene i Stina Wirséns barnebok Bang ble nok til å starte en rasismedebatt i Sverige.
Foto : Skjermdump/norskeserier.no

Startet med tegnefilm

Hele polemikken begynte med tegnefilmen Liten Skär och alla små brokiga, som nylig hadde premiere på svenske kinolerreter. Noen av kinogjengerne reagerte svært negativt på utseendet til en av hovedfigurene, en mørkhudet jente ved navn Lilla Hjärtat, som minnet om afro-amerikanske “blackface”-skuespillere.

Flere kulturpersonligheter og journalister kastet seg inn i diskusjonen, som gikk som en føljetong i mediene. Wirsén trakk til slutt både filmen og pekebøkene fra markedet.

– Figuren er spesielt problematisk fordi den henvender seg til små barn som ikke har historiske referanser, mener den amerikanske professoren John Jennings, ifølge barnebokkritikk.no.

Andre, som barnebokforfatteren Ulf Stark, tok derimot filmen i forsvar.

– Generelt foregår det altfor mye sensur i dagens barnekultur, var hans meningsinnlegg, skriver barnebokkritikk.no videre.