Samefolkets dag feires

Det er forbudt å heise det samiske flagget på kommunens flaggstenger i Oslo.
I dag er det samefolkets dag. I Norge blir dagen markert med gratulasjoner og feiring fra politisk hold.

– I dag feirer vi samefolkets dag, og jeg vil gratulere alle med dagen, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.  

6. februar har siden 1992 vært dagen samenes nasjonaldag feires. Regjeringen markerer dette med å heise det samiske flagget ved flere statelige bygg deriblant statsministerens kontor og rådhuset. Siden 2003 har dagen vært en offisiell flaggdag, men heising av det samiske flagget er frivillig.

– Dagen er viktig for å synliggjøre samisk kultur og for å skape økt bevissthet om den samiske tilstedeværelsen i vårt land, sier sameminister Rigmor Aasrud.

I Oslo er tradisjonen at samer i byen og Østlandet ellers inviteres til frokost og høytidelig feiring  på rådhuset av  ordføreren.

6. februar
Grunnen til at nasjonaldagen feires akkurat på denne dagen er at 6. februar 1917 var første gang det samiske landsmøtet ble avholdt med nord og sørsamer fra flere land. 

Det var den samiske politiker Elsa Laula Renberg som var initiativtaker bak møtet og flere hundre deltagere samlet seg i metodistkirken i Trondheim  for å diskutere problemstillinger og saker som angikk dem alle.

Gratulasjoner
Det har haglet med gratulasjoner på dagen i sosiale medier fra flere politikere.

Audun Lysbakke skriver på sin twitter:
«Lihku Sámi álbmotbeaivvi guoktelogat ávvudemiin! @SVparti gratulerer med samefolkets dag.»

Og Eskild Pedersen skriver:
«Gratulerer med samefolkets dag! #samefolketsdag»

Her i Utrop gjør vi det samme. På vegne av hele redaksjonen ønsker vi å gratulere alle våre samiske lesere med samefolkets dag.