Homofile muslimer på radio

LGBT-asylsøkere som mener seg forfulgt i hjemlandet får styrket rettsvern gjennom Justis- og beredskapsdepartementets nye retningslinjer.
Foto: Hilde Skjølberg
Kaltham Alexander Lie, Abdu Rawashda og «Dastan» har flyktet på grunn av sin legning, men blir møtt med trakassering i Oslo. Dette fremgår i Kenneth Elvebakks radiodokumentar Skeive Muslimer som ble sendt på NRK sist helg.
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

– Jeg traff alle tre i Skeiv Verden etter at jeg ble invitert på den ukentlige Torsdagssuppen, sier Kenneth Elvebakk til blikk.no.

Elvebakk har fulgt de tre homofile muslimene i et år i Oslo, og førpremieren fant sted på utestedet So 7. februar. Han håper med dokumentaren å kunne gi et blikk inn i en virkelighet nordmenn flest ikke kjenner til.

– Jeg merker selv at jeg har fått ny kunnskap om en gruppe mennesker som jeg ikke visste så mye om. Jeg visste ikke hvordan de hadde det i Oslo. Jeg ble faktisk overrasket over hvor ille det er i Oslo.

Ville følge en norsk muslim
I utgangspunktet ønsket han å følge en norsk muslim, oppvokst i Oslo, i dokumentaren.

– Men det var helt umulig. Gjennom Skeiv Verden har jeg truffet mange spennende og flotte mennesker som det hadde vært interessant å følge, men ingen av dem ville delta. Enten fordi de ikke er åpent homofil eller fordi de ikke ønsker å utsette verken seg selv eller familie for sosialt press.

– Viktig tematikk
Dokumentaren er en del av filmfestivalen Human Rights Human Wrongs, som akkurat nå går av stabelen i Oslo.

– Det er kjempeflott at denne radiodokumentaren har blitt inkludert i programmet, fordi tematikken jeg tar opp i «Skeive muslimer» er like viktig som tematikken i filmene som står på festivalprogrammet. Det at man kan sette seg ned på en bar som SO, og lytte til historiene til disse tre homofile muslimene tror jeg vil bli en fin opplevelse. Jeg er veldig spent på mottagelsen, sier Elvebakk til blikk.no.