Norge er avhengig av arbeidsinnvandring

Nye tall fra SSB viser at utenlandsk arbeidskraft har bidratt til veksten i sysselsettingen i Norge (Foto: Illustrasjon).
Foto: flickr.com
Veksten i antall sysselsatte i Norge de siste 12 årene kommer fra Øst-Europa, Asia og Afrika, viser SSB-tall.
87Shares

Ifølge VG viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at mens totalt antall sysselsatte i Norge har økt med 189 000 fra 2008 til 2019, har antallet norske sysselsatte gått ned med over 33000 i samme periode.

Veksten i norsk sysselsetting, og vel så det,kommer fra utlandet:

Fra EU-land i Øst-Europa har veksten i denne perioden vært 118.787.

Samlet fra Øst-Europa, Asia og Afrika har det blitt over 200.000 flere arbeidstagere fra disse områdene, enn for 12 år siden.

Utenlandske arbeideres bidrag

Seniorrådgiver Christoffer Berge i Seksjon for arbeidsmarkeds- og lønnsstatistikk i SSB sier at det har vært en trend over tid at utenlandsk arbeidskraft er de som har bidratt til veksten i sysselsettingen i Norge.

– Vi har sett den utviklingen i flere statistiske sammenhenger. Det er utenlandsk arbeidskraft som i alle hovedsak har bidratt til sysselsettingsveksten, sier han.

Statsminister Erna Solberg mener den høye arbeidsinnvandringen berger distriktene.

– Arbeidsinnvandringen til Norge har bidratt til å bremse nedgangen i bosettingen i distriktene betydelig, sa statsminister Erna Solberg til VG da regjeringen la fram perspektivmeldingen fredag.