Jussprofessor på markering for Moria-barna :

– Utlendingsmyndighetene er kun opptatt av å holde folk ute

"Evakuer barna fra Moria nå!" hadde støttemarkering og fotoutstilling utenfor Stortinget i dag.
Foto: Bjørn Andreas Leidalen Christensen
– Utlendingsmyndighetene har som mål å holde utlendinger utenfor landets grenser. Dette målet overskygger alt annet – også gjeldende lover og politiske beslutninger. De følger bare politiske signaler.

Kraftsalven kom fra jusprofessor Mads Andenæs i hans appell foran Stortinget i dag. Anledningen var markeringen «Evakuer barna fra Moria nå».

– De lot tiden gå med vilje

 Jusprofessoren anklaget også UDI for sendrektighet etter at det i mai ble bestemt at Norge skulle hente hjem 50 flyktninger fra Moria-leiren på Lesvos.

– At Norge ennå ikke har hentet noen, skyldes at ansvarlige ikke har villet det sterkt nok. Tror dere at de ikke ante at koronapandemien snart ville nå flyktningeleiren også? De som sitter med saken lar den ta sin tid. Tar alle mulige forholdsregler. De nødvendige og de mindre nødvendige. Og når resultatet er som det er, er det bare slik mange ønsker seg.  Ikke uttalt vrangvilje fra noen. Slike er signalene politisk ledelse sender ut, og som et stort flertall på stortinget er fornøyd med. Politikerne blir ikke mindre tøffe og umenneskelige ettersom stortingsvalget nærmer seg, sa han til de fremmøtte på Eidsvolls Plass.

Apati og selvmordsforsøk i leiren

Norge har fortsatt ikke hentet en eneste av de 50 som er vedtatt hentet til Norge fra greske flyktningleire. Omlag 2500 barn og 4500 voksne bor i en kald, forblåst og våt teltleir på Lesvos. Fagfolk rapporterer nå om apati, selvmordsforsøk og selvskading blant barn og unge. Flere andre europeiske land har for lengst hentet flyktninger ut av leiren.

Aksjonen Evakuér barna fra Moria nå hadde invitert statsministeren, justisministeren, barne- og familieministeren til markeringen. Ingen av disse kom. Fra KrF kom Hans Fredrik Grøvan , fra Arbeiderpartiet Masud Gharahkhani, fra SV Lars Hatlebrekken og fra Rødt Bjørnar Moksnes.

– Behandles ikke som mennesker

–Vi finner grunn til å minne om at disse menneskene først og fremst er nettopp dét; mennesker med de samme rettigheter og samme verdi som ethvert annet menneske. Slik skal de også behandles, men det er ikke tilfellet i dag, sa Janne Hetland fra Evakuer barna fra Moria nå.

Med markeringen fulgte også en fotoutstilling. Liv Karin Dahlstrøm, som har vært i Moria flere ganger som frivillig, har tatt bildene som skal minne publikum om budskapet til Evakuer barna fra Moria nå: Det handler først og fremst om medmennesker.

Farshad. Åtte år gammel og fra Afghanistan.
Foto : Liv Karin Dahlstrøm
Tho, ti dager gammel. Han og familien kommer fra Afghanistan.
Foto : Liv Karin Dahlstrøm
Rasha, 18, og moren Ashma, 40. Fra Syria.
Foto : Liv Karin Dahlstrøm
Rawaa, 14 år gammel. Fra Syria.
Foto : Liv Karin Dahlstrøm