- Mexicanske soldater skjøt og drepte seks migranter - 04.10.2024
- Barneombudet håper på effektive tiltak mot barnefattigdom i statsbudsjettet - 04.10.2024
- Sayed blir leder for KrFs programkomité - 03.10.2024
– Jeg tror smitteverntiltakene er veldig effektive mot influensa, sier professor og influensaforsker Rebecca Jane Cox ved Universitetet i Bergen til Faktisk.no.
I et video-intervju med Faktisk.no sier hun at håndhygiene, sosial distansering og nedstengning i forbindelse med korona-pandemien har ført til at det er lite influensa generelt i verden.
Folkehelseinstituttet (FHI) publiserer vanligvis ukentlige influensarapporter i influensasesongen. I år har de nedjustert publiseringen av rapporter til annenhver uke, grunnet den svært lave smittespredningen. I den ferskeste ukerapporten skriver FHI følgende:
– Normalt ville vi vært på høyden av vinterens influensautbrudd. Denne sesongen er det påvist svært få influensavirus. I uke 8 ble det registrert én påvisning av influensavirus A, første funn siden uke 4. I verden for øvrig rapporteres det også om unormalt lav forekomst av influensa.
En graf fra rapporten tegner et tydelig bilde av hvor lite spredning av influensa vi har hatt denne sesongen, sammenlignet med foregående år. Linjen med tykke, sorte prikker helt i bunnen av grafen, viser utviklingen for vinterens influensasesong.
Siden vi har hatt lite influensa i år, har det ikke utviklet seg mye immunitet i befolkningen. Det kan føre til en hardere epidemi når smitteverntiltakene letter opp. På den annen side har ikke influensaviruset fått like mye mulighet til å forandre seg (mutere) som vanlig.
– Om færre har blitt smittet av influensa, kommer det kanskje ikke så mange nye mutanter, sier professor Cox til Faktisk.no.
Hun forteller at vi har lært at smitteverntiltakene mot koronaviruset fungerer godt mot influensa. Bruk av maske, infeksjonskontroll og god håndhygiene kan dermed bidra til å beskytte eldre og andre sårbare grupper i fremtiden.
Se hele intervjuet med Rebecca Jane Cox her: