Refser Carl I. Hagen for koronasmitte-utspill

Prøver du å oppnå noe godt med et slikt innlegg, eller bruker du alvorlig syke mennesker som en unnskyldning for å fremme rasistiske idèer og diskriminerende politikk? spør Kaveh Rashidi som er forfatter og lege.
Foto: Gitte Paulsbo
Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen mener innvandringspolitikken delvis har skylden for koronakrisen i Oslo. – Helt feil, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Hagen mener at det er en konsekvens av innvandringspolitikken at Oslo ble stengt ned på nytt denne uka, sier han til VG. På spørsmål om innvandringen har skylden for koronakrisen i Oslo, svarer han:

– Ja, delvis, det skyldes den langsiktige innvandringspolitikken som er ført de siste 20–30 årene. Smitten er mye høyere i innvandrerbefolkningen.

At smitten er høy i bydelene der det er mindre leiligheter og bor trangt, mener 76-åringen er en konsekvens av politikken.

– Hadde vi ført den innvandringspolitikken jeg sto for på 90-tallet, så hadde vi hatt 100.000 færre innbyggere, og vi hadde ikke hatt den boligtettheten og de boligprisene, sier Hagen.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), mener det blir helt feil å gi innvandringen skylden for covid-spredning.

Han påpeker at viruset ikke bryr seg om kultur eller religion, og at de som bor trangt og som ikke kan ha hjemmekontor, er mer utsatt for å bli smittet.

– Mange innvandrere bor trangt og jobber for eksempel i kollektivtransporten, butikker og helsetjenesten, altså i direkte møte med andre mennesker. Derfor er det også større fare blant dem for at de blir smittet, sier byrådslederen.

Kjendislege ut mot Hagen

Kaveh Rashidi er forfatter og lege. Han reagerer sterkt på Hagens utspill. På Facebook skriver han følgende: «Hei Carl I. Hagen Hvis vi først skal gi skyld til alvorlig syke mennesker liggende på sykehus: Føflekk-kreft er vanlig blant eldre nordmenn som soler seg mye i Spania. Du er vel skeptisk til sånne folk også, Carl? De er en kostnad og belastning på helsevesenet, så la dem bli i Spania, eller?»
«Moren min er forresten en av disse innvandrerne du skriver om. Hun har nesten ikke lekt med barnebarnet sitt som ble født midt i pandemien. Men det er som du sier, hun bryr seg ikke om «influensapandemien». Men la oss nå si at du har rett, at mange av de smittede er innvandrere. Burde vi gjøre som deg? Gi dem personlig skyld og indirekte kalle dem for dårligere mennesker? Fordi de innvandrerne – i motsetning til nordmenn – har dårlige utviklet moral, er dummere og driter i å leve i et godt samfunn?» skriver legen. Innlegget er blitt delt flitt i sosiale medier.
«Prøver du å oppnå noe godt med et slikt innlegg, eller bruker du alvorlig syke mennesker som en unnskyldning for å fremme rasistiske idèer og diskriminerende politikk?
For hva om etnisiteten ikke er problemet? Kan det være noe strukturelt galt i samfunnet som gjør at mennesker med lavere sosioøkonomisk status enklere blir smittet? Kanskje kan enkelte ikke ha hjemmekontor fordi de har tøffe jobber, bor trangt eller ikke har råd til å stikke fra byen til hytta hver helg? Innvandrere kommer gjerne hit tomhendte, flykta fra nød, tror du ikke at de også ønsker å være friske? Uansett. Du har jo innflytelse, Carl, og du bryr deg om at vi skal ha det bedre i Norge. Da foreslår jeg at du er litt mer løsningsorientert. Å spre fremmedfrykt gjør ikke Norge til et bedre land, og hjelper ikke i kampen mot pandemien,» avslutter legen.