Økt bevissthet om hatefulle ytringer i politiet

Hatkriminalitet, blant annet hatytringer på nett, vil etter innføringen av den nye straffeloven fra 01.10.2015 strammes inn ytterligere (Foto: Illustrasjon).

Samtidig viser en ny rapport fra NIBR at strategien har hatt liten betydning innen enkelte andre sektorer.

Evalueringen viser at den eksisterende strategien ser ut til å ha vært betydningsfull for å øke bevisstheten om hatefulle ytringer innen enkelte sektorer og ulike forvaltningsnivåer, men strategiens betydning varierer betydelig etter innsatsområder.

Forskerne mener at strategien har hatt størst effekt i politiet og i rettsvesenet.

– Strategien – og selve arbeidet med strategien – har ifølge våre informanter skapt et større handlingsrom til å prioritere hatefulle ytringer internt i forvaltningen. Strategien er også viktig for at arbeidet har blitt prioritert økonomisk, eller ved at arbeidet som har blitt bygget opp på likestillings- og diskrimineringsfeltet, har blitt skjermet mot kutt underveis i strategiens virkningsperiode. Strategien kan altså ha bidratt til å sikre kontinuitet i arbeidet over tid, sier forsker Stian Lid ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR til OsloMet.

Innenfor politiet ser strategien ut til å ha vært medvirkende til økt oppmerksomhet, mens strategien har hatt begrenset betydning i arbeidslivet.

– I arbeidslivet er tematikken ferskere, og det har ikke vært det samme presset fra myndighetene og sivilsamfunnet i arbeidslivsfeltet