I toleransens navn

Skal Islam Nets meninger få svar på tiltale så kan ikke foreningen bli utestengt fra UiO, mener Universitas-journalist Thorbjørn Kringlebotn Borlaug.
Foto: Claudio Castello
Hvis Universitetet vil ha et trygt og inkluderende læringsmiljø, burde de la Islam Net UiO bli en realitet, skriver Universitas-journalist, Thorbjørn Kringlebotn Borlaug, i en kommentar. 

I kommentaren kaller han saken for “betent” og at det har gitt en “omfattende, prinsipiell og uhyre interessant debatt”.

– I avslagsbrevet sendt til Islam Net UiO, begrunner Universitetet blant annet avslaget med at Islam Net som studentforening “ikke oppfyller krav til selvstendighet” grunnet moderorganisasjonen Islam Nets innflytelse. I de foreslåtte vedtektene står det nemlig at Islam Net, som en slags el presidente, har stemmerett til enhver tid i alle saker i samtlige lokallag, dermed også i en potensiell studentforening ved Universitetet. Det kan ikke Universitetet ha noe av, argumenterer han videre.

– En kan spørre seg om Universitetet med sikkerhet kan slå fast at de eksisterende studentforeningene er så uavhengige som Islam Net nå må være, legger Kringlebotn Borlaug til.

Vaklende fra UiO
Han hevder også at UiOs argumentasjon blir vaklende siden Islam Net skal ha tilpasset vedtektene slik at det kommer tydelig fram at studentforeningen er selvstendig og uavhengig.

– I stedet må de konsentrere seg om spørsmålet som virkelig hever temperaturen: Hva slags studentforeninger skal et universitet tåle, og hvilke holdninger kan man ikke fremme på campus?

– Hvis det virkelig er sånn at studentforeningen står for holdninger vi ikke kan finne oss i, så må de møte motstand. Og med kritiske stemmer og opplyste, nyanserte mennesker, er Universitetet et passende sted, poengterer han.

Les hele kommentaren her.