– Kan få konsekvenser for forholdet mellom Norge og Vietnam

På midten av 1970-tallet kom båtflyktningene fra Vietnam. På bildet får de vann av mannskapet på skipet som har tatt dem ombord. Den gangen var det relativt bred politisk enighet om at disse flyktningene skulle få opphold i landet. Tar den nye regjeringen, nå 45 år senere, det samme ansvaret?
Foto: Wikimedia Commons
Ta Van Thong, Vietnams ambassadør i Norge, advarer mot skulpturen ”Sjøblomst”, som skal reises på Bygdøy til minne om vietnamesiske båtflyktninger.
0Shares

”Sjøblomst” er en skulptur til minne om de 6500 vietnamesiske båtflyktningene som ble reddet av norske skip på 70- og 80-tallet. Sjøskulpturen er laget av den norske billedhoggeren Thor Sandborg, som vant konkurransen i 2011, og skal stå i vannkanten på området til Norsk Maritimt Museum på Bygdøy. Skulpturen er en gave fra Det vietnamesiske flyktningforbundet, som har samlet inn 1,9 millioner kroner i en innsamlingsaksjon, hovedsakelig fra det norsk-vietnamesiske eksilmiljøet, skriver Dagsavisen

Trung Tran, styreleder i Det vietnamesiske flyktningforbundet, sier at de ønsker å rette en takk til norske sjøfolk som reddet de vietnamesiske båtflyktningene. Samtidig som det også er viktig for dem å minnes alle de som risikerte livet i flukten fra det kommunistiske regimet i Vietnam.

Advarer mot skulpturen
Men ikke alle er like begeistret for skulpturen. Ta Van Thong, Vietnams ambassadør i Norge, har jobbet iherdig mot prosjektet. Thong har engasjert seg personlig, og vært i møter med byrådet i Oslo og ledelsen ved Norsk Maritimt Museum på bygdøy. Målet har vært å stanse oppføringen av båtflyktningenes monument.

– Vi frykter at monumentet kan bli brukt til politiske formål som vil undergrave arbeidet for et forent Vietnam. Man må ikke glemme at over tre millioner vietnamesere døde under krigen i Vietnam, og at landet fortsatt er sterkt preget av splittelse. Vi bør derfor alle legge fortida bak oss og jobbe for et godt forhold til alle land i verden, understreker Ta Van Thong overfor Dagsavisen, før han fortsetter:

– Det vil ikke være bra for Foreningen av Vietnam, og det vil heller ikke være bra for relasjonene mellom Norge og Vietnam, advarer Ta Van Thong.

Arbeidet med å støpe fundamentet til skulpturen skal starte i mai, og avdukingen av minnesmerket er planlagt i juni.