Vil stoppe franskmenn på grensen

Per Sandber, leder justiskomiteen på Stortinget
Foto: FrP
– Kunne like gjerne stått dansker, sier Per Sandberg om forslaget.
0Shares

Fremskrittspartiet og justispolitisk talsmann Per Sandberg (bildet) har blitt beskyldt for rasisme etter et forslag om at politiet skal kunne stanse romfolk på grensen, medler TV2.

Forslaget er ett av partiets tre strakstiltak mot tigging, som de presenterer i en artikkel på sin hjemmeside.

Nå har de endret ordlyden i det opprinnelige forslaget om at politiet skal kunne «stanse romfolk på landegrensen». Nå lyder forslaget i stedet:

“Politiet kan med hjemmel i Politilovens paragraf 7 stanse grupper med organiserte romfolk, bulgarere eller franskmenn på landegrensen fordi man av erfaring vet at disse menneskene bryter den alminnelige ro og orden og samtidig er det bevist at mange bedriver kriminalitet.”

Er bare eksempler
Hvorfor trekker du frem akkurat franskmenn?

– Her kunne det like godt stått dansker og alle nasjonaliteter i Schengen-området. Det er hjemmel i lovverket for å stanse utenlandske organiserte kriminelle grupper på grensen, sier Sandberg til tv2.no.

– Også svensker
Han ser at formuleringen kan virke støtende.

– Vi kan sikkert diskutere formuleringen, som er litt klønete. Men vi ønsker å vise at vi har et lovverk som politiet kan bruke i dag, og her ønsker vi ikke å gå ut mot en gruppe. Jeg skal vurdere å legge inn svensker i tillegg, sier Sandberg til Dagbladet.

Den franske ambassaden ønsker ikke å kommentere at deres landsmenn «av erfaring bryter den alminnelige ro og orden, samt bedriver kriminalitet», melder Ingrid Helle, kommunikasjonsansvarlig ved Den franske ambassaden i Oslo til Dagbladet.