Hjem Nyheter Nytt Mer bruk av fingeravtrykk i utlendingssaker

Mer bruk av fingeravtrykk i utlendingssaker

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland mener nye regler om fingeravtrykk vil styrke innvandringskontrollen.
Foto: Regjeringen
Justis- og beredskapsdepartementet har gjort endringer i utlendingsforskriften om bruk av fingeravtrykk i utlendingssaker.

Endringene sørger blant annet for at det blir tatt fingeravtrykk av de fleste tredjelandsborgere som søker oppholdstillatelse i Norge, og at lagringstiden for fingeravtrykk blir utvidet.

– Vi må ha kontroll på hvem som kommer til Norge. Gjennom opptak og lagring av fingeravtrykk kan vi i større grad forhindre at utlendinger kan reise inn eller oppholde seg i Norge med uriktig eller flere identiteter, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland til regjeringen.no.

I de fleste tilfeller skal opptak skje på utenriksstasjon, det vil si før innreise til Norge, og det skal også bli innført en plikt til å medvirke til kontroll av fingeravtrykk.

Bruk av biometri styrker ikke bare innvandringskontrollen, men kan også motvirke ulike former for ID- og arbeidslivskriminalitet.

– Utlendingsforvaltningen skal ta opp fingeravtrykk i flere sakstyper enn før, i utgangspunktet ved alle søknader om oppholdstillatelse.