UNE omgjorde vedtak for kirkeasylanter

Etter syv år fikk iranske Sefideh Sami og moren, Farangis Namazi flyktningestatus og opphold i Norge
Foto: Privat
– For første gang på syv år har jeg lagt meg uten frykt for å bli hentet av politiet i løpet av natten, sier en kjempeglad Sefideh Sami.
605Shares

Onsdag forrige uke fikk hun og moren beskjed om at de endelig har fått flyktningestatus i Norge, skriver Vårt Land.

Siden flukten fra Iran i 2014 har kvinnene søkt om opphold flere ganger, og fått avslag. For fire år siden gikk de i kirkeasyl i Øvre Bardu kapell. Nå har Utlendingsdirektoratet snudd i saken.

– Etter 6-7 timer med grundige intervjuer fikk jeg etter hvert en følelse av å bli trodd – det var fantastisk. Og når oppholdsvedtaket kom etter bare en ukes tid, fikk jeg en enda sterkere følelse av å være velkommen, sier Sefideh til vl.no.

NOAS enig i vedtaket

Etter en konkret helhetsvurdering konkluderte UNE med at både mor og datter oppfyller vilkårene for flyktningstatus.

Seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i NOAS er enig i vurderingen, og mener flere slike saker bør avgjøres ved personlig fremmøte.

– Det igjen vil være kostnadsbesparende og man vil unngå tidskrevende rettsrunder dersom UNE i større grad hadde avholdt nemndmøter med personlig fremmøte. Her bør Regjeringen komme i gang med reform av klageorganet (UNE), som de har nedfelt i sine regjeringserklæringer de siste åtte årene at de ønsker å gjøre. Nå er det på tide, sier han til vl.no.