– Vi frykter at hun ble drept

Norsk Brannvernforening gir ut flerspråklige brosjyrer og videoer for å øke kunnskapen rundt brannvern, slik at ting ikke utarter seg som på bildet.
Foto: Claudio Castello
Ifølge Bergenspolitiet er brannen som angivelig endte livet til Shilan Shorsh (39) påsatt. Familien tror hun ble drept.

Shorsh mistet lievt i en boligbrann i Fyllingsdalen i Bergen lørdag kveld, melder NRK. 

Hun ble funnet død i sin egen leilighet, som lå i en av toppetasjene i en boligblokk. En brann startet i det ene rommet i leiligheten. Det var en av naboene oppdaget røyken.

Familien er kurdere fra Irak. Shilan har bodd i Norge siden 1998. Shilan var aktiv politisk, både som styremedlem i Bergen SV og som leder for Selvstendig Demokratisk Kurdisk Kvinneforening.

Shorsh har selv ved flere anledninger uttalt seg i media, om kurdisk kultur og hvor hun snakket om kurdiske menn som kvinneundertrykkende.

– Shilan fortalte meg at hun følte noen overvåket henne. Hun fikk profesjonelle til å undersøke PC-en sin, og oppdaget at den var blitt hacket. Nylig avsluttet hun Facebook-kontoen sin fordi hun fikk trusler, sier Shahen til NRK.

Bekrefter påsatt brann
– Vi kan utelukke at dette var en ulykke, sier Tore Salvesen i Hordaland politidistrikt til NRK.

– Brannen er begrenset til ett rom, og er påsatt. Jeg kan ikke gå inn på hvorfor vi mener det, sier Salvesen.

Politiet etterforsker saken med utgangspunkt i at brannen enten er en mordbrann, eller at Shilan tok sitt eget liv.

– Vi gjør avhør nå, der vi snakker med vitner som kan fortelle om hendelsen og personer som kan fortelle om karakteren hennes, sier Salvesen.