– Utpresser avviste asylsøkere

NOAS: Rådgiver for Norsk organisasjon for asylsøkere, Jon Ole Martinsen
Foto: Privat
– Politiet driver med utpressing for å få asylsøkere ut av landet. Det hevder flere organisasjoner som jobber for asylsøkeres rettigheter som nå krever at politiet endrer praksis, meddeler P4.

I det siste har Evy Ellingvåg, i Foreningen av 12. januar, notert seg at politiet utpresser asylsøkere for å få de til å signere papirer for frivillig retur. P4 kan fortelle om en familie fra Jemen som fikk beslaglagt alt de eier av verdi, 40 000 kroner i lovlig opptjente sparepenger, mobiltelefoner og pc’er, fordi de ikke ville signere. Ellingvåg mener dette er langt over streken:

– Dette er regelrett utpressing og er umenneskelig. Dette har vi sett gjentatte ganger. Det å ta fra noen verdiene og si at de skal du få tilbake om du reiser, det er utpressing, sier hun.

Overfor radiokanalen avviser ikke politiet at de tok pengene, som mannen i familien hadde tjent opp på lovlig vis og skattet av. Lovverket gir nemlig politiet lov til å beslaglegge eiendeler og penger til personer med endelig avslag, fordi lovhjemmelen sier de kan bruke pengene til å finansiere flyturen og utsendelsen.

I en mail svarer politiets utlendingsenhet at de forholder seg til norske lover og regler og at de forsøker å vise mest mulig hensyn. I tillegg avviser de at politiet presser folk til å signere for frivillig retur, men de oppfordrer utlendingen til å søke selv.

Vil forandre reglene
Jon Ole Martinsen, rådgiver i NOAS, er enig med Ellingvåg og protesterer på politiets metoder:

– Vi mener at frivillig retur skal være frivillig og noe man ikke skal tvinger eller presses til å signere, sier han.

Både NOAS og Foreningen av 12. januar vil at praksisen til politiet skal forandres, og hevder at det ikke finnes noen helhetlig praksis i Norge på dette.

– På noen steder er politiet eksemplariske og svært hensynsfulle når de skal sende folk ut, mens i noen tilfeller som her blir de behandlet som kriminelle, sier Ellingvåg og legger til at de ønsker at reglene skal forandres og at politiet endrer praksis.