Norskkrav for å leie hybel

EFA Holding nektet å leie ut boligen til potensielle leietakere som ikke snakker norsk.
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

– Folk var på visning, og vi sendte over kopi av passene til huseier. De går på norskkurs og kan stille depositum, likevel får de ikke lov til å overta fordi de ikke snakket godt nok norsk, sier Øyvind Jank til Bergens Tidende.

Han ønsket å komme seg ut av en leiekontrakt med bindingstid på tre år. I kontrakten står det at huseier har retten til å godkjenne nye leietakere. Jank fikk flere potensielle leietakere til hybelen på Danmarks plass. Disse ble presenterte for huseieren, Robert Aakre i EFA Holding, men Aakre ville ikke godkjenne noen av dem. 

Skylder på dårlige erfaringer

I en e-post EFA Holding AS har sendt adressa.no skriver daglig leder Robert Aakre: “Jeg har nå nettopp snakket med … og forstår at de to potensielle leietakerne ikke snakker norsk. Da vi har svært dårlige erfaringer med å ha et kontraktsforhold til leietakere som ikke snakker norsk, ønsker vi dessverre ikke å skrive leiekontrakt med disse.”

Overfor BT gir Aakre følgende forklaring på hvorfor han ikke leier ut til folk som ikke snakker norsk.

– Når jeg skal ha et kontraktsforhold, må vi kunne kommunisere med hverandre, sier Aakre.

Aakre utdyper dette for adressa.no

– Når du snakker med dem, forstår de ikke hva du sier. Hvordan skal jeg for eksempel forklare brannsikkerhet til leietakere som ikke skjønner hva jeg sier? I dette huset bor det flere fra afrikanske land, som klarer å gjøre seg forstått, sier Aakre.

Klaget inn
Saken er klaget inn til Likestillings- og diskrimineringsombudet, som avviser at leietakerens norskkunnskaper skal ha betydning.

– Mange opplever stengte dører i boligmarkedet på grunn av etnisitet, hudfarge eller språk. Husleieloven er helt klar, det er ikke lov å ta hensyn til dette ved utleie. Så det å nekte folk å leie fordi de ikke snakker norsk, holder ikke, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Hun vil ikke uttale seg om denne saken spesielt, men sier det er sjelden folk så direkte forteller hvorfor de ikke vil leie ut.

– Du kan ikke nekte å leie ut til bergensere eller afrikanere, fordi om du tidligere har hatt dårligere erfaringer med folk fra de områdene. Folk klarer normalt å kommunisere greit, sier Ørstavik.

– Klart diskriminerende
Stig Høisæther, leder i Leieboerforeningen Bergen, sier manglende norskkunnskaper ikke er saklig grunn for å nekte noen leie.

– Ganske mange utleiere gjør leieforhold unødvendig vanskelig. Og slik dette fremstår, virker det klart diskriminerende, sier Høisæther til adressa.no