– Hjelp rohingya-folket

Internt fordrevne rohingyaer i Rakhine-delstaten i Myanmar
Foto: Foreign and Commonwealth Office
Volden mot rohingya-folket eskalerer stadig i Myanmar. I dag møtte Kjell Magne Bondevik fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, med klar beskjed om at hun og andre myndighetspersoner må forsvare den muslimske minoriteten.
0Shares

Bondevik er på besøk i Myanmar, og møtte i dag fredsprisvinner og Myanmars førstedame Aung San Suu Kyi. For to dagar sidan kritiserte han henne for å ikke bry seg nok om situasjonen til det muslimske rohingya-folket, melder NRK.

Han tror at Suu Kyis posisjon som kommende presidentkandidat gjer det nødvendig å manøvrere forsiktig, for å ikke miste potensielle velgere. Bondevik sier dette kan være grunnen til at hun frem til nå har vært taus om rohingya-folkets situasjon.

– Hun har vært tydeligere i sin kritikk de siste dagene, og hun mener det har vært gjort for lite for å hindre overgrep mot rohingya-folket, sier Bondevik til NRK.

Kan skade reformprosessen
Suu Kyi har kritisert myanmarske myndigheters planer om å innføre en lov som forbyr den muslimske folkegruppa å ha meir enn to barn per familie.

– En slik diskriminering er ikke på bølgelengde med menneskerettighetene, sa hun ifølge BBC.

Bondevik er fornøyd med at Suu Kyi nå uttaler seg om situasjonen, men frykter at konfliktene i Myanmar skal øydelegge reformprosessen.

– Vi har blant annet en væpnet konflikt i Kachin-staten mellom regjeringsstyrker og den kachinske frigjøringsbevegelsen. Konflikten er en enda større trussel mot reformprosessen, siden den involverer regjeringsstyrkar. Militæret kan bruke konfliktane som grunn til å ta igjen makten i landet, noe som må for alle del unngås, legger han til.