– Kan være et klokt valg

Shabana Rehmans mullaløft var et eksempel på en romantisk-drastisk handling, mener Morgenbladets kommentator Lena Lindgren
Shabana Rehman stiller seg bak Fritt Ords avgjørelse om å støtte boken til Peder Are Nøstvold Jensen, også kjent som bloggeren Fjordman.
0Shares

Tidligere Fritt Ord-prisvinner Rehman (bildet) tror det kan være lurt å gi høyreekstremister en plass i offentlig debatt.

– Jeg synes det er en kjempedristig avgjørelse av Fritt Ord. Det kan ikke ha vært lett for dem, skriver spaltisten og komikeren i en sms til VG.

Fredag ble det kjent at Peder Are Nøstvold Jensen, bedre kjent som bloggeren Fjordman, får 75.000 kroner i støtte fra stiftelsen Fritt Ord til å skrive en bok om 22. juli kalt «Witness to Madness».

Kan ikke argumentere med knebling
Rehman fikk i 2002 Fritt Ords Pris for sin uredde bruk av det frie ord i offentligheten. Hun tror det kan være sunt å åpne mer for slike ytringer, slik at høyreekstreme ikke lenger kan hevde at de blir kneblet.

– Valget kan vise seg å være klokt. Resten av nasjonen har også et fritt valg. For meg er det å støtte det pluralistiske samfunnet vi i stadig større grad kommer til å bli, skriver spaltisen og komikeren.

Fjorårets vinner av Fritt Ords Pris, Sara Azmeh Rasmussen, ser heller ingen grunn til å kritisere stiftelsens bevilgning til Fjordman.

– Jeg finner ikke noe betenkelig ved tildelingen av prosjektstøtte til Fjordman, eller Peder Jensen Nøstvold. Jeg forstår det slik at Fritt Ord alltid har lagt til rette for at avvikende synspunkter skal kunne komme frem og behandles åpent i offentligheten, sier forfatteren og samfunnsdebattanten til VG.

Vanskelig avgjørelse
Styreleder i Fritt Ord, Georg Fredrik Rieber-Mohn, uttalte til VG fredag at han ønsker debatt om meningene som Fjordman forfekter, men at han betegner hans meninger som “forkastelige”.

– Avgjørelsen har vært veldig vanskelig, nettopp fordi denne boken vil kunne identifisere Fritt ord ved disse meningene. Boken handler om hans forhold til Breivik-saken og hans synspunkter. De har han et legitimt behov for å uttrykke og det må han få lov til å gjøre, uttalte han til avisen.