Bruker millionbeløp på granskning av barnevernet

Samnanger kommune ligger i Hordaland fylke
Foto: Wikimedia Commons
Samnanger kommune skal bruke 1,5 millioner på å granske sitt eget barnevern. Det ble vedtatt etter at innbyggere i kommunen protesterte mot omsorgsovertakelser i familier med flyktning- og innvandrerbakgrunn.
0Shares


I februar i år gikk 160 av innbyggerne i fakkeltog i protest mot barnevernet. Politikerne gikk etter dette med på å granske tjenesten.

Barnevernlederen anklages for å ha bedt en kommunelegen avgi falskt vitnesbyrd for å få vedtatt en omsorgsovertakelse, skriver frifagbevegelse.no. 

Granskningen av barnevernet, som kommunen selv vedtok i slutten av juni, har et budsjett på 1,5 millioner kroner og er utlyst i Doffin

Ulike versjoner
Mens lege i kommunen Jakob Christian Norup tidligere i år hevdet overfor Bergens Tidende at han ble forsøkt brukt av barnevernsleder til å fjerne to barn med tvang fra en mor med «løgn og lureri», har Fellesorganisasjonen på sin side advart mot å gi én tjeneste og deres ansatte skylden for alt som går galt i barnevernet.

– Når Samnanger kommunestyre skal granske sin egen barneverntjeneste, vurderer Fellesorganisasjonen dessverre at vanlige spilleregler ikke er fulgt, når misnøyen har kommet opp, skriver Fellesorganisasjonens Ellen Galaasen og Kenneth Larsen i et innlegg i BT. 

Vil unngå forhåndsdømming
Etter samtaler med jusseksperter besluttet Samnanger kommune tidligere i år å offentliggjøre vedtaket

Marit A. Aase er ordfører i Samnanger.
Foto : krf.no
om barnevernet, som kommunestyret gjorde i forbindelse med saken.

I kommunenes saksbehandling gikk det ifølge BT fram at den omstridte barnevernslederen i kommunen, som også er kommunens helse- og sosialsjef, fikk tilbud om permisjon til granskingen av
etaten er ferdig.

Ordfører i kommunen Marit A. Aase understreket den gang overfor BT at det har vært viktig for
henne at det ikke skjer noen forhåndsdømming av barnevernet. 

«Me treng å gjenreisa tillit til og respekt for kvarandre og ta tilbake det gode lokalsamfunnet Samnanger er. Dette kan skje gjennom ulike lokale prosessar og ekstern bistand, mellom anna frå fylkesmann/fylkeslege. Som ordførar håpar eg at vedtaket vil føra oss eit steg vidare», skrev hun i en epost til avisen.