Reaksjoner etter kjennelsen i Floyd-saken: Et skritt på veien – mye gjenstår

Floyd-dommen er en riktig skritt på veien. sier USAs eks-president Barack Obama.
Foto: Flickr.com
Flere av dem som kommenterer kjennelsen mot politimannen Derek Chauvin, legger vekt på at den er et riktig skritt på veien, men at mye gjenstår.
158Shares

Tidligere president Barack Obama er blant dem som fremmer dette synet.

– Juryen gjorde det rette. Men virkelig rettferdighet krever langt mer. Michelle og jeg sender våre bønner til Floyd-familien, og vi står sammen med alle dem som vil sikre alle amerikanere den rettferdigheten som George og så mange andre er blitt nektet, skriver Barack Obama i en felles uttalelse med sin kone Michelle Obama.

Virkelig rettferdighet handler om langt mer enn bare en enkelt dom i en enkelt rettssak, understreker Obama. Paret legger vekt på at man først og fremst må innse at svarte blir behandlet annerledes i USA, og at det trengs reformer.

Minnesotas guvernør Tim Walz deler Obamas betraktninger.

– Dagens kjennelse er et viktig skritt på veien for rettferdighet i Minnesota. Rettssaken er over, men vårt arbeid har bare begynt, skriver han i en uttalelse.

I likhet med Obama mener Walz at systematiske reformer er nødvendig.

Skytingen av en annen svart mann, Daunte Wright, i Minneapolis mens rettssaken pågikk, og drapet på en 13-åring i Chicago i forrige måned, økte spenningen og dempet manges glede.

– Vi er lettet, men vi feirer ikke, fordi drapene fortsetter, sa borgerrettsveteranen Jesse Jackson som hadde reist til Minneapolis i forbindelse med rettssaken.

Like før kjennelsen mot Chauvin ble lest opp tirsdag, ble en 15 år gammel svart jente skutt og drept av politi i Columbus i Ohio.

– Dette betyr rettferdighet for George Floyd, men det kan bare være begynnelsen. Nå må amerikanske myndigheter ta grep for å sikre at ingen, uansett hudfarge, trenger å frykte overgrep i møte med politiet, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge.

USAs tidligere presidentkandidat Hillary Clinton skriver på Twitter at Floyds familie fortjente at drapsmannen ble stilt til ansvar.

Representantenes hus’ leder Nancy Pelosi takket først for at Floyd ofret sitt liv for rettssystemet. Uttalelsen ble møtt med kritikk. Senere tirsdag klargjorde hun ordvalget.

– George Floyd burde være i live i dag. Hans families bønn for rettferdighet for drapet ble hørt verden rundt. han døde ikke forgjeves. Vi må forsikre oss om at andre familier ikke lider av den samme rasismen, volden og smerten, skriver Pelosi på Twitter.

President Joe Biden ringte til Floyd-familien etter kjennelsen.

– Ingenting kan gjøre alt bedre, men i det minste er det en viss rettferdighet. Vi er alle så lettet, sa Biden til familien.

Han kalte drapet på Floyd et «drap i fullt dagslys» som en gang for alle rev bort skylappene slik at alle kunne se problemene USA har med politiets forhold til rase.

Republikanske politikere var mer forsiktige med sine uttalelser.

– Det er juryen som avgjør. Jeg tenker at de kan anke på om rettssaken var rettferdig, men jeg sier til alle at det er slik systemet fungerer. Jeg godtar juryens avgjørelse, sa senator Lindsey Graham.

Ellison går ikke i detalj, men tre andre politibetjenter som var sammen med Chauvin under pågripelsen av Floyd, er tiltalt for medvirkning. Saken har planlagt oppstart i august.

– En er tatt, tre gjenstår, ropte en folkemengde på George Floyd Square i Minneapolis tirsdag etter at dommen mot Chauvin falt.

Matthew Frank, som er assisterende justisminister i delstaten, så ut til holde tilbake tårene da han takket Floyds familie tirsdag, skriver New York Times.

– Dette er for deg, George Floyd, og for din familie og dine venner, sa Frank.

Jerry W. Blackwell, som også er del av aktoratet, takket kollegene. De hadde tapperheten og lidenskapen som var nødvendig for å påta seg oppgaven, uttalte han.

– De gikk inn i lyset, og det skinte av dem. Ingen dom kan bringe George Perry Floyd tilbake til oss, men denne kjennelsen sender et budskap til familien hans om at han var noen, at hans liv betydde noe, at alle våre liv betyr noe, og det er viktig, sa Blackwell.