– UiB bør reagere mot Aarebrot

 
Foto: Fremskrittspartiet
Frp-topp Christian Tybring-Gjedde føler seg mobbet av professor Frank Aarebrot. Nå krever han at Universitetet i Bergen gir forskeren en advarsel.
0Shares

Stortingsrepresentanten fra Fremskrittspartiet uttalte seg i Aftenposten om professor Frank Aarebrots karakteristikk av ham. Til avisen sa han at Frank Aarebrots arbeidsgiver, Universitetet i Bergen, burde gi ham en advarsel.

Bakgrunnen var at Aarebrot som professor i statsvitenskap og valgforsker var hentet til Fremskrittspartiets pressekonferanse for utenlandske medier for å klargjøre partiets posisjon i det norske politiske landskapet. Aarebrot avviste at Fremskrittspartiet kunne sammenliknes med partier som Sverigedemokratene, men han mente samtidig at Christian Tybring-Gjeddes uttalelser var fremmedfiendtlige.

– Urimelig
Overfor Forskerforum utdyper Tybring-Gjedde sitt syn på Aarebrots uttalelser.

– At Frank Aarebrot går ut og kaller en stortingsrepresentant for xenofob og fremmedfiendtlig, syns jeg er en rimelig drøy påstand som burde dokumenteres. Jeg syns det er en helt urimelig karakteristikk av meg. Et sted må grensen gå, sier Tybring-Gjedde til forskerforum.no.

Har ikke Frank Aarebrot ytringsfrihet, og som professor en akademisk frihet, til å si dette?

– Jo, men du kan prøve å sette det på andre enn meg. Hadde han sagt dette om andre, hadde det blitt ramaskrik.

Bør universitetsansatte være mer forsiktig med hva de sier?

– Nei, jeg er en veldig sterk forsvarer av ytringsfriheten, men dette er en ytring som skader meg på et personlig plan.

Oppsiktsvekkende og skremmende
Selv mener Frank Aarebrot at Christian Tybring-Gjeddes utspill er oppsiktsvekkende og skremmende.

– Igjen sier dette jo noe om hva han mener om ytringsfriheten, forklarer Aarebrot overfor forskerforum.no.

Har du som forsker rett til å kalle folk for hva som helst?

– Jeg har lov til å kalle folk det som det er faglig dekning for. Han har i adskillige anledninger gitt uttrykk for at han frykter de fremmede. Det kan selvsagt være ubehagelig for ham å bli kalt det, men han mener altså at norsk kultur er i fare, sier Aarebrot til forskerforum.no.