New Zealand unngår å omtale Kinas behandling av uigurer som folkemord

Statsminister Jacinda Arderns parti insisterte på at enhver henvisning til folkemord måtte fjernes fra teksten i uttalelse om menneskerettighetsbrudd i Xinjiang.
Foto: nato.int
New Zealand er dypt bekymret over brudd på menneskerettigheter i Xinjiang-provinsen i Kina, men vil ikke omtale Kinas behandling av uigurer som folkemord.
28Shares

I en enstemmig uttalelse onsdag gir New Zealands nasjonalforsamling uttrykk for dyp bekymring over brudd på menneskerettigheter i Xinjiang. Men uttalelsen ble vedtatt kun etter at statsminister Jacinda Arderns arbeiderparti insisterte på at enhver henvisning til folkemord måtte fjernes fra teksten.

Opposisjonspolitiker Brooke van Velden fra det lille partiet ACT pekte på at allierte land som USA, Storbritannia og Canada omtaler kinesiske myndigheters behandling av uigurer i Xinjiang for folkemord. Det er uholdbart at New Zealand nekter å bruke begrepet for å unngå å fornærme sin største handelspartner Kina, uttalte han.

Utenriksminister Nanaia Mahuta sa i nasjonalforsamlingen at New Zealand har tatt opp sine bekymringer over situasjonen i Xinjiang med Kina på høyeste nivå. Wellington anerkjenner begrepet folkemord kun når det er blitt definert slik av internasjonale domstoler, påpekte hun, og nevnte eksempler som holocaust, Rwanda og Kambodsja.

– Vi har ikke noen formell definisjon av situasjonen som folkemord, og det er ikke som følge av manglende bekymring, sa hun.

Kinas ambassade i Wellington har ikke svart på AFPs henvendelser om kommentarer til saken.