Vaksinasjonsdekningen varierer med fødeland

FHI-beregning viser at vaksinasjon varierer etter landbakgrunn.
Foto: flickr.com
Vaksinasjonsdekningen varierer med hvilket land du er født i. viser en gjennomgang Folkehelseinstituttet har gjort av andelen vaksinerte i ulike innvandrergrupper.
22Shares

Gjennomgangen av vaksinasjonsdekningen basert på fødeland har Folkehelseinstituttet (FHI) sett spesielt på tre grupper: Andel vaksinerte i de eldste aldersgruppene, andel vaksinerte blant personer mellom 18-64 år med risiko for alvorlig forløp på grunn av underliggende sykdom, og andel vaksinerte blant ansatte i helsetjenesten.

– Det er god vaksinasjonsdekning i koronavaksinasjonsprogrammet i Norge. Men vi ser det er ulikheter i dekningen for enkelte innvandrergrupper, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet.

Andelen vaksinerte i aldersgruppen 75 år og eldre er høyest hos personer født i Norge, Sverige og Danmark (over 90%), og lavest hos personer født i Irak (51%) og Somalia (34 %).

Vaksinasjonsdekning blant helsetjenesten er høyest blant personer født i Danmark (74%) og Sverige 70%, og lavest hos personer født i Somalia (39%), Eritrea (36%) og Syria (34%).

– Språkbarriere eller andre praktiske barrierer som tilgjengelighet kan bidra til at enkelte ikke har benyttet seg av tilbudet. Informasjonen vi nå har fått er verdifull i det videre arbeidet med å sikre et likeverdig vaksinasjonstilbud til alle avslutter Bukholm.