Ut mot trakassering i offentligheten

 
Foto: Claudio Castello
– Å bekjempe vold og overgrep er ikke bare en god idé, men en plikt, var tonen fra DIXI (Støtt kampen mot voldtekt)-leder Lisa Arntzen utenfor Eidsvolls plass i foregårs.

Samlingen ble avholdt grunnet den siste tids medieoppmerksomhet knyttet til verbal trakassering i det offentlige rom, seksuell utnytting i nære relasjoner og trakassering av kvinner i taxinæringen.

– Hver gang det rapporteres om episoder med seksuell vold mot kvinner, så går diskusjonen om “voldtekstbølgene i Oslo” om at det er kvinnene som må passe seg, om kvinners klesmåte, oppførsel og drikkevaner. Igjen viser dette at vi fremdeles har en lang vei å gå, var tonen fra flere av appellantene.

Ifølge Arntzen, er historiene om tafsing og fysiske overgrep nesten parodiske.

Foto : Claudio Castello

– At flere sjåfører har blitt dømt for seksuelle overgrep er et velkjent problem. Likevel mangler vi fortsatt registreringsregler som gjør at kvinner ikke får beskyttelsen de har krav på.

Likhetstrekk
For likestillingsombud Sunniva Ørstavik er likhetene mellom sex-trakasseringen vanlige kvinner har opplevd i drosje og hetsen som kvinnelige samfunnsdebattanter har opplevd ganske skremmende.

– Hver time, hver time dag, opplever kvinner å bli trakassert, truet og sjikanert bare for være det de er, påpekte hun.

Sto frem
En av disse som i høst sto frem i høstens TV2-sendte dokumentar er Høyre-politikeren og bloggeren Heidi Nordby Lunde.

For henne handlet markeringen om kvinners rett til et offentlig liv, og siktet til sin vanlige sitat om at “lyden av en kvinnes stemme er lyden av demokrati”.

– For meg er det privilegium å delta i samfunnsdebatten og prege den politiske dagsordenen. For det er ikke slikt overalt i resten av verden, sa Lunde.

Hun ser likheter i nett-trollene som har trakassert henne og overgripere som begår fysisk og seksuell vold mot kvinner.

– Alt handler til slutt om sinne og frustasjon, mente hun.