Røde Kors: Regjeringen må følge Danmark og hente hjem barn og mødre fra Syria

Hent mødre og barn hjem fra krigen i Syria, oppfordrer Røde Kors.
Foto: flickr.com
Røde Kors mener Norge må følge danskene og hente hjem norske mødre og barn som er igjen i leirene i Syria.

– Danmark har nå besluttet å hente hjem mødre og barn fra leirene i Nord-Øst Syria. Nå er det på høy tid at også Norge tar ansvar for egne statsborgere, og henter hjem de mødrene og barna som er igjen i Syria, sier Ivar Stokkereit, som er leder for folkerettsenheten i Røde Kors, i en uttalelse til NTB.

Tidligere tirsdag erfarte danske medier at regjeringen i Danmark vil hente hjem tre mødre med dansk statsborgerskap og deres 14 barn fra Syria.

Flere norske statsborgere er også igjen i Syria, og blant annet har Aisha Shezadi Kausar (29) bedt om å få reise hjem med sønnen. Hittil har norske myndigheter kun hentet hjem én person i lignende situasjon, en kvinne som nylig ble dømt til 3,5 års fengsel for deltakelse i IS.

Saken førte i sin tid til stor politisk uenighet internt i statsminister Erna Solbergs (H) regjering, og Frp endte opp med å gå ut av regjering.

Røde Kors mener imidlertid at å hente de norske statsborgerne hjem, er det eneste riktige og mener barna i leirene i Syria har en oppvekst preget av vold, overgrep, sult og annen frykt.

– Nå må Norge følger etter og sørge for at norske borgere i leirene i Nordøst-Syria hentes hjem. Dersom man mistenker at norske borgere har begått forbrytelser, må dette etterforskes av norske myndigheter, og man må eventuelt ta ut tiltale her hjemme, sier Stokkereit.