Sykehjemsetaten snur i språksaken

Mer enn 40 prosent av de ansatte i Sykehjemsetaten i Oslo har minoritetsbakgrunn. Illustrasjonsfoto
Foto: Harsha K R/Creative Commons
Etaten vil heller oppfordre til bruk av norsk i lunsjen, enn å kreve dette, og påpeker at de ser på flerspråklige ansatte som en ressurs. 
0Shares

Sykehjemsetaten i Oslo ble møtt med kraftige reaksjoner da de nylig gikk ut og krevde at alle ansatte måtte snakke norsk så lenge de befant seg på sykehjemmets fellesområder. Fagforeningen reagerte særlig på krav om at norsk ble brukt også i lunsjen fordi denne er ubetalt. 

Sykehjemsetaten har nå snudd i kravet om at de ansatte prater norsk i lunsjen, men vil ha norsk som arbeidsspråk.

Viktige språklige ressurser
– Sykehjemsetaten er opptatt av at ansatte med innvandrerbakgrunn snakker norsk på jobben. Vi vil ikke kreve, men ser gjerne, at ansatte snakker norsk i sin ubetalte lunsjpause, sier kommunikasjonssjef Sofus Urke i Sykehjemsetaten i Oslo til Kommunal-Rapport.no.

Han sier også at ansatte som kan flere språk, er en ressurs for kommunen.

– Mer enn 40 prosent av våre ansatte representerer denne gruppen, og disse kan benytte sitt morsmål i møte med sykehjemspasienter og pårørende som snakker samme språk. Det er en ressurs, sier Urke.

Han påpeker også at kunnskap i norsk er viktig for å sikre faglig standard og pasientsikkerhet og at det er viktig med et felles arbeidsspråk for et godt arbeidsmiljø.