– Naiv innvandringspolitikk

Asyldebatten har igjen blusset opp som følge av trippeldrapet på Årdal (bildet). Ugjerningen på Valdresekspressen skal ha blitt utført av en mann i 30-årene fra Sør-Sudan som skulle sendes ut av landet.
Foto: Guillaume Baviere/Flickr.com
Lukkede asylmottak vil føre til mer vold, hevder psykiater Aina Basilier Vaage. Asyldebatten har blusset opp etter trippeldrapet i Årdal mandag kveld. 
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Vaage, som er overlege ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Stavanger universitetssjukehus, mener det er en veldig stor utfordring i seg selv å komme til Norge, være redd, ha en historie i bagasjen, bli hørt, trodd og tørre å stole på folk.

Å innføre lukkede mottak vil gjøre situasjonen enda verre for asylsøkere som har fått avslag, mener Vaage.

– Helt forferdelig og misforstått. Presset, traumene og depresjonen vil øke. Det vil bli mer vold, utagering og ødelagte menneskeliv. Jeg har ingen tro på det i det hele tatt, sier hun til Vårt Land. 


Fikk avslag
Siktede fikk avslag på asylsøknaden sin i juni. Nesten fem måneder etter var han fremdeles i Norge. Ifølge VG skulle han sendes ut av landet tirsdag.

– Han fikk avslag på søknaden i juni, og skulle returneres til Spania etter den såkalte Dublin-forordningen, sier kommunikasjonsdirektør i UDI, Ingeborg Grimsmo til nrk.no.

Ifølge Dublin-forordningen skal personer som allerede har søkt asyl i et europeisk land, tilbake til det første landet de søkte asyl i. Politiet i Årdal frykter at mannen kan ha blitt advart om utkastelsen. 

Kritikk av den tidligere regjeringen
«Tenk om vi hadde styrt de siste ti årene. Da hadde vi hatt mange lukkede asylmottak for de fleste som får avslag på sine søknader, færre ankemuligheter, raskere og mer konsekvent retur og langt færre søkere fordi muligheten for å få opphold hadde vært langt mindre», skriver Carl I. Hagen på sin facebookside.
 
Er det du sier at den rødgrønne regjeringen har et ansvar for busstragedien i Årdal?

– Hendelsen er selvsagt gjerningsmannens eget ansvar. Men hvis vi hadde hatt en annen politikk, ville han vært sendt ut av landet i august. Da var man klare til å sende ham ut, men det manglet ressurser. Man greide ikke se dette i sammenheng med hva man ville spart av ressurser på å sende ham ut, sier Hagen til Aftenposten.

Full gjennomgang
Aps parlamentariske nestleder Helga Pedersen som sitter i kommunalkomiteen på Stortinget reagerer sterkt på Hagens uttalelser.

– Jeg mener påstanden hans er både drøy og usaklig, sier Pedersen til Aftenposten.

– Nå har både justisministeren og politidirektøren varslet at de vil ha full gjennomgang av saken, også hvorfor den antatte gjerningsmannen ikke var transportert ut når han skulle vært sendt ut av landet, sier Ap-representanten.