FN-eksperter ber om gransking etter funn av canadisk massegrav

FN-eksperter ber Canada og Vatikanet granske dødsfallene til barna som er funnet i en massegrav ved en religiøs skole for urfolk vest i landet.
73Shares

– Vi ber myndighetene om en altomfattende etterforskning av omstendighetene og ansvarsforholdet rundt disse dødsfallene, inkludert rettsmedisinske undersøkelser, og at de savnede barna blir identifisert og registrert, ser ni FN-eksperter. De snakker ikke på vegne av organisasjonen, men har mandat til å rapportere til FN om sine funn.

Canadiske myndigheter oppfordres også til å gjennomføre lignende undersøkelser ved andre internatskoler for urfolksbarn. De sier ofrene har rett til å vite omfanget av eventuelle overgrep som er begått.

De ni inkluderer spesialrapporter om urfolkssaker, seksuelt misbruk av barn, nedverdigende behandling og lederen for en gruppe som jobber med forsvinninger. De mener det er begått omfattende menneskerettsbrudd overfor urfolksbarn.

– Det er utenkelig at Canada og Vatikanet ikke skulle ta et oppgjør med så avskyelige forbrytelser, sier ekspertene.

Skolen ble drevet av Den katolske kirken fra 1890 til 1969 og var en av 139 internatskoler som ble etablert for å tvangsassimilere urfolksbarn i Canada.