FHI oppfordrer alle til å takke ja til koronavaksinen i sommer.
Mange får tilbud om koronavaksine i sommer fordi kommunene får flere vaksinedoser. Det er gratis å ta vaksinen. Alle som oppholder seg i Norge har rett på koronavaksine, uansett hvilken oppholdsstatus de har.
278Shares

Tall fra FHI viser at 1.6 millioner personer i Norge har blitt vaksinert med minst én dose koronavaksine. Mer enn 1 million er fullvaksinert med to doser.

I sommer kommer det flere vaksinedoser. Mange vil derfor få tilbud om vaksine mens de er på sommerferie. FHI sier at det er viktig at personer som får tilbud om koronavaksine, takker ja. Vaksinen er gratis og det er frivillig å ta vaksinen. Alle kommuner i Norge har informasjon om når og hvor personer kan ta koronavaksine på sine nettsider.

I Norge ønsker de fleste å ta koronavaksinen.

– Det er derfor viktig at den gode oppslutningen fortsetter. Vi har ikke full kontroll i Norge før vi får vaksinert de fleste over 18 år, sier smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm.

FHI sier at når mange har fått vaksine, kan samfunnet gjenåpne.

I Norge får personer som tar koronavaksine enten BioNTech/Pfizer eller Moderna. Begge er RNA-vaksiner. Forskning viser at vaksinen også beskytter mot muterte varianter av viruset.

Alle som får tilbud om vaksine får beskjed om å fylle ut et egenerklæringsskjema. Det er frivillig å fylle ut skjemaet.

Trykk her for å lese skjemaet på flere språk. https://www.fhi.no/publ/skjema/egenerklaringsskjema-for-koronavaksinasjon/

Koronasertifikatet kommer 11. juni

Regjeringen har laget et koronasertifikat som vaksinerte personer kan bruke. I koronasertifikatet står det når og hvor personen er vaksinert. Det står også om personen har hatt korona. Koronasertifikatet vil få to visninger. En for innenlands bruk og en for  grenseoverganger i EU- og EØS-området. Koronasertifikatet skal komme på flere språk og er et samarbeid i EU.

Koronasertifikatet gir fordeler. Personer i gruppa beskyttet, slipper karantenehotell og kan gjennomføre reisekarantenen hjemme. For å være i gruppa beskyttet, må personen ha tatt første vaksinedose, og så må det gå 3 uker. Personer som har hatt korona de siste 6 månedene er også i gruppa beskyttet.

Dette gjelder også for de som er i gruppa fullvaksinert. Personer som har tatt vaksinen to ganger, er i gruppa fullvaksinert. De som har hatt korona i de siste 6 månedene og tatt første dose av vaksinen, er også i gruppa fullvaksinert.

Selv om personer i gruppene fullvaksinert og beskyttet kan reise rundt i Norge, må alle være flinke til å holde avstand, vaske hendene ofte og bruke munnbind der det er påbudt.

Les mer om koronavaksinen på flere språk her: https://www.fhi.no/publ/informasjonsark/koronavaksine-pa-1-2-3/