Ordfører protesterer mot asylregning

 
Foto: Skjermdump/YouTube
Solberg-regjeringen ber kommunene betale for de mest sårbare asylsøkerne, de mindreårige. Frp-ordfører Eivind Norman Borge (bildet) fortviler og ber de blåblå droppe forslaget om egenandeler.
0Shares

Integreringen av asylsøkere under 18 år koster staten for mye, mener Solberg-regjeringen. Løsningen er å velte 20 prosent av kostnadene over på kommunene i form av egenandeler. Slik kan staten spare nesten 100 millioner kroner.

– Forslaget om at kommune skal betale en egenandel på 20 prosent må endres. Kvaliteten på tilbudet til denne sårbare gruppen bør ikke barberes, sier Hvaler-ordføreren til Vårt Land.

Ordføreren taler nå eget parti midt i mot. Fagstatsråden for bosetting av mindreårige asylsøkere er Solveig Horne og finansminister er Siv Jensen.

– Regjeringen kan ikke pålegge kommunene å betale så mye. Nå vil jeg ta opp situasjonen i et brev, sier Borge.

Kan koste åtte millioner
På rådhuset i Hvaler har oppvekstsjef Astrid Engblad regnet ut hva forslaget fra inkluderingsminister Solveig Horne vil koste kommunen neste år.

– Opp mot åtte millioner kroner, noe som er svært mye for oss, sier Engblad.

Hun får støtte fra ordfører Borge.

– Hvaler har som mange andre kommuner en anstrengt økonomi. Likevel har vi tatt imot mange mindreårige. Det er viktig å få dem inn i det norske samfunnet, sier han.