HRW ber Bangladesh hjelpe rohingyaene tilbake til fastlandet

Organinsasjonen Human Rights Watch ber Bangladesh om at rohingya-flyktninger hjelpes tilbake til fastlandet.
Foto: John Owens
Internasjonale donorer og bangladeshiske myndigheter må hjelpe rohingyaflyktninger bort fra øya der de er blitt bosatt, mener Human Rights Watch (HRW).
0Shares

Donorene bør kreve at Bangladesh lar flyktningene som ønsker det vende tilbake til fastlandet, sier Bill Frelick, som er direktør for flyktninger og migrasjon i organisasjonen. Mandag slapp HRW en rapport om forholdene for flyktningene.

I dag bor nesten 18.000 rohingyaflyktninger på øya Basan Char, en øy der de lever i frykt for sykloner og oversvømmelser. Bangladesh har brukt nesten 2,9 milliarder kroner på infrastruktur på øya, der myndighetene ønsker at nesten 100.000 av flyktningene skal bosette seg frivillig fram til de returneres til Myanmar. Basan Char ligger 35 kilometer unna fastlandet.

Det bor mer enn en million muslimske rohingya-flyktninger i kummerlige forhold i Cox’s Bazar i Bangladesh. De flyktet dit for å komme unna forfølgelse i Myanmar.

HRW sier imidlertid at myndighetene har flyttet mange flyktninger til øya uten at de har gitt sitt samtykke.

Rapporten, med navnet «An Island Jail in the Middle of the Sea,» forteller også om manglende helse- og utdanningstilbud, begrensninger i bevegelsesfriheten, manglende mat og maktmisbruk fra sikkerhetsstyrkene.

– Myndighetene i Bangladesh sliter med å håndtere en million flyktninger, men å tvinge folk til en avsidesliggende øy skaper bare nye problemer, sa Frelick.

Det er stor fare for sykloner og oversvømmelser som rammer Basan Char under monsunsesongen, som begynner i juni, og rapporten forteller om manglende beskyttelse for flyktningene.