Juryen som skal utdele årets pris havnet til slutt på ti kandidater:
- Dina Wikström, Runa Elvira Erlien, Viktor Waal Solberg og Joachim O. Hansen
- Samtykkealliansen
- Jan Thomas
- Marianne Knudsen og Ida Hauge Dignes
- Luca Dalen Espseth
- Bygdepride
- Astrid Renland
- Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne
- Organisasjonen Salam
- Gerd Hilde Lunde
Juryen består av Else Kåss Furuseth, Morten Hegseth, Morten Skau, Guro Sibeko, Rauand Ismail, Kathrine Aspaas, Maria Røsok og Katarina Eisenstein.
– Vi er veldig stolte over å kunne presentere disse 10, som viser bredden i engasjementet der ute. Alle kandidatene har gjort en viktig innsats for å fjerne skam, sier juryleder Maria Røsok, som også er daglig leder i Sex og samfun, via en pressemelding.
Norske lhbt-muslimer
En av de nominerte er den norske muslimske lhbtiq-organisasjonen Salam.
Organisasjonen er en frivillig organisasjon som fremmer et inkluderende og trygt miljø for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, og/eller andre ikke-kjønnsnormative med muslimsk bakgrunn i Norge. Salam ønsker å tilby trygge rom for ytringsfrihet, toleranse, inkludering, tilhørighet og vennskap.
Fokus på seksuell helse
Skamløsprisens formål er å løfte frem enkeltpersoner, organisasjoner eller grupper som har oppmuntret til mot og åpenhet om skambelagte områder innenfor seksualitet og seksuell helse.
1. juli presenteres de tre finalistene som er utvalgt av juryen, og da ligger valget hos publikum. I perioden 1. juli til 1. august er det nemlig mulig å stemme på sin favoritt, og den med flest stemmer stikker av med Skamløsprisen 2021.
Skamløsprisen deles ut 3. september, dagen før Verdens seksuelle helsedag.
Fjorårets vinner Morten Hegseth kommer og forteller om sitt arbeid for fjerning av skam gjennom homoterapi. Det blir slam med Guro Sibeko, og konsert med Cocktail Slippers. H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit er høye beskytter for prisen.
– Vi gleder oss, og med årets program skal vi feire og hedre de som gjør en innsats og står på for å fjerne skam. Ikke bare fordi de fortjener det, men også fordi de minner oss alle på at kampen ikke er over, avslutter Else Kåss Furuseth.