Samegutt ble homohelt

Lemet Ánde Stueng har som dobbel minoritet fått mye medieoppmerksomhet.
Foto:Betzy A K Thangstad/BLIKK
Lemet Ánde Stueng (22) var valgkandidat for Norske Samers Riksforbund (NSR) til Sametinget uten å komme inn. Likevel er han en helt for sametingspresidenten.
0Shares

I et intervju med magasinet Blikk forteller Lemet Ánde Stueng om sin rolle som samisk homofil og hvordan han etter å ha kommet ut som homofil i lokalmiljøet, har blitt en helt som sametingspresidenten vil ha flere av.

Sametingspresidenten Aili Keskitalo nevnte homofile og lesbiske i nyttårstalen sin. Dette setter Stueng stor pris på. Ungdomsrådene i Sametinget har bedt han om homopolitiske råd og her mener han at nøkkelen er å trå varsomt.

– Men de må vise at de godtar det, være gode forbilder og gi informasjon. Det var for eksempel veldig stort at sametingspresidenten nevnte oss i nyttårstalen, sier Stueng til magasinet Blikk.

Med i dokumentar
Bonju, som betyr “skeiv” på samisk, har blitt en merkevare for Stueng og til tider var dette problematisk i det samiske lokalmiljøet i Karasjok. Som attenåring var han med i dokumentaren “Okto”, som betyr alene, i regi av medielinja på Høgskolen i Fnnmark, forteller han til Blikk. Dokumentaren handlet om hvordan det er å være homofil i Karasjok.

– Fortsatt snur folk seg bort når de møter meg.

Samefolkets dag er rett rundt hjørnet og feires torsdag 6. februar. Her skal Stueng delta for første gang i hovedstaden på Samisk hus i Oslo.