Vil tvinge innvandrerfamilier til å lære norsk

Tidligere FrP-formann Carl I. Hagen ønsker nå å bli ordfører i Oslo.
Foto: Pressebilder
– Vi kan ikke lenger sitte stille å se på at norske barn født av norske statsborgere møter på skolen første skoledag uten å kunne norsk. Det er omsorgssvikt, og omsorgssvikt får konsekvenser, sier Hagen til VG.

I et forslag om å opprette en egen integreringsetat (IE) i Oslo kommune foreslår den tidligere Frp-formannen en rekke tiltak, ifølge VG:

** Ved hjemmebesøkene etter fødsel skal den nye integreringsetaten varsles dersom foreldrene ikke har en plan for å lære barnet norsk.

** Ansatte på helsestasjonene skal ha plikt til å varsle integreringsetaten om familier som trenger hjelp med å lære norsk eller norske lover og regler.

** Etaten skal fortelle familiene om hva som er god norsk barneoppdragelse, advare mot søskenbarn-ekteskap og advare om straff ved omskjæring.

** Etaten skal ha full kontroll over offentlige ytelser, og bruke trussel om pengestopp som virkemiddel for å få familiene til å lystre etatens krav.

Hagen mener etaten må stille flere konkrete krav til innvandrerfamilier, skriver VG:

** En plan for hvordan barna skal lære norsk.

** Si nei til å se barne-tv-programmer fra hjemlandet dersom det ikke kan norsk.

** Tydelig informasjon om norsk samfunn og historie.

** Si klart fra om at barna skal kunne delta i norsk hverdagsliv, som idrett og på bursdager hos etnisk norske.

** Klar beskjed om forbud mot omskjæring, og at hvis barna ikke lærer norsk er det omsorgssvikt.

Enig partikollega
Oslo Frps påtroppende leder, Camilla Wilhelmsen, vil gå lenger og ønsker å lovfeste språkvurdering av treåringer etter modell fra Danmark, melder NRK.

– I 2011 ble det nedfelt i lovs form at barna skal språkvurderes når de fyller tre år, og at foreldrene ikke kan sette seg mot det. Det tror jeg er veldig viktig og riktig. Jeg håper vi kan få regjeringen på banen og mener det kanskje er den viktigste integreringssaken vi har i dag, sier Wilhelmsen.

Hun foreslår også at barn som ikke går i barnehage, og ikke har gode nok norskferdigheter, eller har en forelder som lever av offentlige ytelser skal tvinges til å begynne i barnehage eller delta i språkgruppe.

– Virkemiddelet er dratisk, men konsekvensene kan bli enda større for barnet. Når vi vet at 70 prosent av innvandrerbarna som begynner i osloskolen ikke kan norsk godt nok, og at mange har bodd i Norge i hele sitt liv, da må du sette i gang tiltak, sier hun til Aftenposten.

Liten begeistring
Hos Høyres gruppeleder Øystein Sundelin møter Hagens kravliste liten begeistring.

– Folk skal få de ytelsene de har krav på. Jeg er enig med Hagen i at vi skal være strenge, men at trygdepenger skal baseres på hvilke tv-program barna ser på er jeg ytterst skeptisk til, sier han til VG.

Heller ikke byrådsleder Stian Berger Røsland (H) tror Hagens forslag blir gjennomført.

– Så vidt meg bekjent er det ikke adgang til å stoppe offentlig støtte ut fra manglende engasjement for språkopplæring. Jeg tror heller ikke det er ønskelig politikk. Jeg tror ikke barn som ikke får god norskopplæring får det bedre av at familien får svakere økonomi, sier Røsland til VG.