Flere går inn for halal-boligkjøp

Pakistanere som sender ut sine slektninger uti verden har dermed flere pengekilder.
Foto: Scanstockphoto
Med null lån og renter tilbyr Global Housing AS alternative finansieringsløsninger for muslimer som bor i Norge.

Global Housing AS ble etablert i slutten av 2007 for å gi folk mulighet til å kjøpe bolig uten å betale renter i partnerskap med selskapet.

– Vi jobbet hardt for å utvikle konseptet vårt, og ved hjelp av Allah nådde vi målet innen tre år, skriver de på sin nettside.

På deres nettside understreker de i Global Housing at konseptet de har valg er godkjent av lærde muslimer med forståelse for Islamsk handel. Dette går ut på unngåelse av å skaffe seg profitt og gjeld.

– Konseptet vårt bygger seg på “musharaka”, som direkte oversatt betyr partnerskap. Det er vell kjent og meget anvendt prinsipp for kjøp og salg av gjenstander. Prinsippet er helt rentefritt, og går ut på at to eller flere deltakere går sammen om å eie noe.

– I dette tilfellet er eiendelen en bolig som den bolig ønskede part og Global Housing går sammen om å kjøpe. Alle deltakerne får gevinst etter deres bidrag og eierskap i objektet (boligen) dersom ikke noe annet fordelings forhold er fastsatt på forhånd, skriver Global Housing.

Kunden kommer først

Det er ingen tvil om at de i Global Housing følger islamsk sharia lov ved kjøp og salg av bolig, men at de i tillegg verdsetter sine kunder når de inngår ett partnerskap. Global Housing fungerer i prinsippet på lik linje med de fleste banker. De tilbyr kundeservise, oppfølging og et godt kundeforhold. Deres partnere får økonomisk trygghet og en fastsatt nedbetalingssum de kan forholde seg til over en lengre periode, skriver de på sin nettside.

– Denne måten å gjøre handel på tilbyr både trygghet og fordeler til deg som kunde på mange måter. Som det gamle ordtaket sier: “Sammen er vi sterkere”.

Fordeler 
Prinsippet “musharaka” som vi i Global Housing benytter gir blant annet følgende fordeler:

  • Trygghet – Som kunde kan du planlegge økonomien din årevis fremover uten risiko faktorer fra vår side
  • Risiko fordeling – Vi eier andeler i boligen og tar eventuelle tap sammen med deg
  • Like interesser – Da vi eier boligen sammen med deg, har vi like interesser

Abdul Rehman var en av de første kundene som innledet et samarbeid med Global Housing. Rehman hadde allerede bolig, men fikk mulighet til å innfri sitt allerede eksisterende lån gjennom at Global Housing gikk inn som deleier med 29 prosent i 2011.

Med årene har flere muslimer i Norge knyttet kjennskap til mulig kjøp av bolig boligkjøp er det rom for etablering av nye muslimske shariabanker i fremtiden.