Kortere levealder for homofile

Homofile som er utsatt for fordommer lever med forhøyet stress som igjen kan gi økt dødelighet. Det viser ny forskning
Foto: Flickr
En undersøkelse av homofile, lesbiske og bifile i USA konkluderer med at de som bor i områder med mye intoleranse har hele 12 år kortere forventet levealder enn de som lever i de minst fordomsfulle samfunnene, skriver forskning.no

– Vi vet allerede at fordommer kan ha mange negative konsekvenser for den som blir utsatt for dem, for eksempel dårlig selvbilde, psykiske problemer og reduserte muligheter til å komme seg opp og fram i livet.

Nå bør vi kanskje også legge redusert levetid til denne lista, mener Mark Hatzenbuehler og kollegaene hans ved Columbia University.

Holdninger som dreper
General Social Survey USA, har foretatt studier av mennesker og holdninger, og forskerne har funnet informasjon om fordommer mot homofile, lesbiske og bifile i ulike deler av landet, fra 1988 til 2008. Dermed kunne de sammenligne dette med statistikk over dødsfall og dødsårsak blant homofile, lesbiske og bifile i disse samfunnene, skriver forskning.no.

Studien påviste at 92 prosent av de homofile, lesbiske og bifile deltagerne fra tolerante samfunn holdt seg i live. Men tallet i de mest fordomsfulle samfunnene var 78 prosent, ifølge forskning.no.

Begår selvmord
Det vakte stor oppsikt hos forskerne at homofile, lesbiske og bifile som levde med mye fordommer begikk selvmord, ble utsatt for vold og drap og led av hjerte- og karsykdommer, i mye større grad enn tilsvarende grupper fra vidsynte samfunn.

Hatzenbuehler sier i en pressemelding at psykososiale stressfaktorer er sterkt koblet til hjerte- og karsykdommer, og at denne typen stress fra fordommer kan bidra til økt dødelighet.

Hans uttalelse støttes av tall som viser at i fordomsfulle samfunn skyldtes 25 prosent av dødsfallene blant de homofile, lesbiske og bifile hjertesykdom, mens 18,6 prosent døde av det samme i frisinnede miljøer.