Stillingskonkurranse med 585 andre

Å kunne norsk, er en gullbillett inn til det norske arbeidsmarkedet.
Foto: Scanstockphoto
Zara Iqbal (20) endte opp nettopp med jobben i en Rimi-butikk som hele 585 andre søkte på.

Da en Rimi-butikk på Majorstuen søkte etter en ny butikkmedarbeider i august i fjor, bestemte Zara Iqbal (20) seg for å søke, skriver Aftenposten.

– Jeg valgte å møte opp personlig og levere søknaden. Slik kunne jeg få vise hvem jeg er, og gi et førsteinntrykk en søknad ikke kan gi på samme måte, sier Iqbal, som med dette endte opp i sin første faste jobb. 16 andre var tatt inn på intervju.

– Det spilte ingen rolle at hun ikke hadde relevant arbeidserfaring. Det var det at hun var så blid og utrolig hyggelig som var avgjørende når hun skulle sitte i kassen, sier butikksjef Farooq Ahmed på Rimi Neuberggata på Majorstuen.

Flere fra Øst-Europa
Ifølge butikksjef Ahmed, har flere og flere av søkerne bakgrunn fra Øst-Europa. Som Aftenposten skrev om i høst, har også antall unge svensker mer enn 20-doblet seg fra 1990 og frem til i dag. Dette har gjort det vanskeligere for norsk ungdom å få jobb.

Økonomiprofessor Kjell Gunnar Salvanes ved Norges Handelshøyskole mener økt arbeidsinnvandring er én av forklaringene på at det er større rift om dagligvarejobbene.

Større ledighet
Ledighetstall fra Nav viser at det er mange om beinet.

– I fjor høst var det for butikk- og salgsarbeidere at ledigheten økte mest, så det er tydelig at konkurransen om jobbene har økt i denne bransjen, sier seniorrådgiver Johannes Sørbø i Nav.

Ved utgangen av januar var det 16 prosent flere helt ledige med bakgrunn fra butikk- og salgsarbeid enn på samme tid i fjor, viser tall fra Nav. Det meste av økningen kom i andre halvår.