Frykter å bli æresdrept av familien

 
Foto: Illustrasjonsfoto/UNHCR/Flickr
Ei kvinne med to barn har valgt å gå til søksmål mot Utlendingsnemnda (UNE) etter avslag på sin søknad om asyl. Hun frykter for sitt liv og hevder at hun vil bli drept for å gjenopprette familiens ære.
0Shares

Kvinnen giftet seg med en mann som hun traff på jobben. Dette viste seg å være umulig å akseptere for kvinnens konservative familie, som allerede hadde lovet bort datteren til en fetter. For å unngå tvangsekteskapet betalte paret fra De forente arabiske emirater 5000 euro – rundt 45.000 kroner, for å bli smuglet til Norge i 2009, skriver Journalen.hioa.no.

Etter noen år sammen i Norge, ble mannen kastet ut av Norge i juli i fjor. Tilbake sitter kvinnen alene med to barn på Skedsmo asylmottak. Nå har hun valgt å gå til søksmål mot Utlendingsnemnda (UNE) etter avslag på sin søknad om asyl.

Redd for æresdrap
Helt siden hun kom til Norge, har kvinnen vært redd for å bli sendt tilbake til hjemlandet, Jordan.

– Jeg kommer til å bli torturert og drept. Det samme vil skje med ungene mine fordi de er født utenfor ekteskap, sier kvinnen.

14. februar 2009 ble paret gift etter islamsk religiøs skikk og lov – et ekteskap som riktig nok ikke regnes som juridisk bindende etter norsk lov. Ekteskapet ble inngått uten samtykke fra kvinnens familie. I Jordan blir dette sett på som såpass krenkende for en familie at det kan bli ropt på æresdrap.

Ikke nok holdepunkter
Kvinnens forklaring i både asylintervjuet og i retten er ikke nok for UNE, som hevder at det ikke er noen holdepunkter for at kvinnen vil bli æresdrept om hun returneres.

– Det er ikke nok med en fjern mulighet for umenneskelig behandling for å få asyl, sier UNEs advokat Karen Mellingen.

FN (UNFPA) anslår at det globale tallet på æresdrap kan være så høyt som 5000 i året, og at mellom 25 og 50 kvinner i Jordan hvert år er ofre for æresdrap. Dessuten regner FN med at det er store mørketall.

Dom i saken mot UNE faller om to-tre uker.