Listhaug om 22. juli-debatten: – Alle har et ansvar for å trekke grenser

– Alle har et ansvar for det. Det jeg registrerer er at Arbeiderpartiet og Støre nå tiltar seg rollen som meningspoliti, sier Frp leder Sylvi Listhaug.
Frp-leder Sylvi Listhaug mener at hun hever stemmen mot høyreekstremisme. Hun vil heller snakke om straffenivået for terrorisme enn retorikk.

– Vi vil alltid si ifra mot ekstremisme, enten den kommer fra ekstreme islamister, fra høyreekstreme, eller andre, sier Listhaug til NTB.

Hun ønsker å kommentere den opphetede debatten som har vært før og etter 22. juli, hvor AUF og Ap-leder Jonas Gahr Støre har bedt høyresiden om å trekke klarere grenser opp mot høyreekstremisme.

– Alle har et ansvar for det. Det jeg registrerer er at Arbeiderpartiet og Støre nå tiltar seg rollen som meningspoliti, sier Listhaug.

– Det er innenfor ytringsfriheten å mene at det skal være null innvandring. Men det som ikke er greit, er ekstremistiske meninger og propaganda som dehumaniserer andre mennesker, sa Støre.

Listhaug reagerer på dette.

– For å si det sånn: Vi kommer aldri til å la Støre eller mediene eller andre definere hva som er innafor og utenfor. Vi kommer til fortsette å ta opp de vanskelige spørsmålene, sier hun.

– Jeg kommer til å fortsette å være en tydelig politiker. Jeg lar meg ikke kneble. Det er viktig med saklig debatt. Og så tror jeg det er viktig at andre også hører på hva jeg sier, i stedet for å vri og vende på det og gjøre det om til noe helt annet enn det er, sier Listhaug.

– Men ville det ha hjulpet i kampen mot høyreekstremisme om du hevet stemmen og trakk klarere grenser, slik Støre har bedt om?

– Vi hever stemmen når vi ser overtramp. Det blir satt spørsmålstegn om at vi ikke har tatt avstand fra Den nordiske motstandsbevegelsen. Det er nazister vi snakker om. Jeg vet ikke om en sjel jeg, som støtter nazister, sier Listhaug.

– De er en jødehatende organisasjon. Vi er jo det fremste partiet på Stortinget til å stå opp for det jødiske folk og staten Israel sin rett til å forsvare seg. Og så blir det satt spørsmålstegn ved om vi tar avstand fra det, sier hun.

Hun understreker at det heller ikke er forenlig å være medlem av Sian og Frp.

– Jeg mener vi skal bekjempe høyreekstremisme, og vi skal bekjempe ekstreme islamister. Alle som utgjør en spesiell fare for vårt samfunn. En viktig ting som gjelder for alle, er å øke straffenivået, sier Listhaug, som sier at hun gjerne diskuterer virkemidler i lovgivningen som kan stanse høyreekstremisme.

– Gjør det inntrykk på deg når medlemmer av AUF som har opplevd dette terrorangrepet på kroppen, ber deg innstendig om å ta tydeligere avstand fra høyreekstremisme ?

– Jeg har den største respekten for dem som har overlevd det forferdelige terrorangrepet, og jeg forstår at de har det vanskelig. Noen har greid seg bra, andre sliter forferdelig med det de har opplevd. Det er ikke mulig å sette seg inn i det for andre, sier Listhaug.

Hun fortsetter:

– Det er mulig å forstå at det gjør den politiske debatten i Norge vanskelig. Men vi må uansett i Norge hegne om at vi har ytringsfrihet, at det er lov til å ha ulike meninger, og det må det være uansett. Vi kommer til å fortsette å stå på for en strengere innvandringspolitikk og fortsette å ta de vanskelige debattene.