Bønneforbud under teaterforestilling

Muslimer som ber fem ganger om dagen skal etter reglene om bønnetider ha sin fjerde bønn etter solnedgang, og innen en time og 15 minutter.
Foto:Akif Sahin/Creative Commons
"En litt surrealistisk opplevelse" under en forestilling i Kvinesdal kulturhus i fjor fikk konsekvenser.  Nå har kultursjef Jan Schou gått inn for at bønn ikke tillates under forestilling.
0Shares

Bakgrunnen for det noe uvanlige utspillet fra Kvinesdals kultursjef er at en gruppe menn forlot salen midt under fjorårets forestilling fra Riksteatret for å be i trappa.

– Salen og skuespillerne ble forstyrret av at så mange reiste seg og gikk ut av salen. De gikk ned trappa og la seg for å be. Vendt mot Mekka. Kort tid etter kom de inn i salen for å se resten av forestillingen, sier Schou til NRK.

Tidspunktet
Muslimer som ber fem ganger om dagen skal etter reglene om bønnetider ha sin fjerde bønn etter solnedgang, og innen en time og 15 minutter.

– Jeg har ingenting mot bønn, hverken til Mekka eller andre. Men under forestillingen ønsker vi ikke det. Om de har en stille bønn inni hodet sitt under forestilling blander ikke vi oss opp i. Men vi kan ikke ha det slik at en gruppe reiser seg og går ut og inn, legger han til.

Om respekt
– Når de er invitert av oss så forventer vi at de som gjester sitter og nyter forestillingen. Dersom de ikke liker det ser kan de selvsagt forlate salen. Men de kan ikke gå inn og ut som det passer dem, sier kultursjefen.

– Jeg forstår helt klart at muslimene måtte reise seg, for det er fem bønner som må gjøres om dagen. Man kan ikke droppe en bønn, sier Akmal Ali i Muslimsk union Agder til NRK.no.

– Men er det riktig at en teaterforestilling skal rette seg etter bønnetidene?

– Nei, jeg mener ikke det. Men de som skal være tilskuere må vurdere selv om de kan delta. De kan eventuelt be i forkant og komme inn på en diskret måte, sier Ali.