Få flerkulturelle har lederverv i breddefotballen

Enslige mindreårige asylsøkere er i praksis utelatt fra å delta i fotballgleden som disse karene på bildet får være med på. Illustrasjonsfoto: Arkiv
I følge en undersøkelse VG har foretatt blant 127 styremedlemmene i de 18 norske fotballkretsene. Lederne i norsk breddefotball mener det er vanskelig å nå ut til personer med etnisk minoritetsbakgrunn.
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

VG har bedt lederne i norsk breddefotball om å redegjøre for sin bakgrunn. Undersøkelsen er sendt ut til samtlige 127 kretsstyremedlemmer i de 18 fotballkretsene i Norge. Medlemmene representerer klubber fra landets 19 fylker.

84 av styremedlemmene har besvart spørsmålene – Mikail Bulut er den eneste med etnisk minoritetsbakgrunn. 

– Jeg mener man må forsøke å finne ut hvorfor få med minoritetsbakgrunn sitter i lederverv i fotballen, sier Bulut til VG.

Hadde fotball blitt en bedre arena for integrering hvis flere flerkulturelle var i lederverv?

– Ja, det er klart. Akkurat som i alle andre sammenhenger. Hvis 20 prosent av laget er spillere med minoritetsbakgrunn, er det bedre for styret jo nærmere man kommer det tallet. Med flere med minoritetsbakgrunn i styret ville en stor gruppe spillere vært bedre representert, og styrene ville hatt bedre forståelse for de problemene som oppstår. Det gjelder både på banen og utenfor, sier Bulut.

Blandet erfaring
SV-politiker Akhtar Chaudhry har selv to barn som driver med idrett. Han har en mer blandet erfaring.

SV-politiker Akhtar Chaudry synes det er viktig at personer med minoritetsbakgrunn setter seg inn i idretten og tilegner seg kompetanse.

– Noen ganger sliter klubbene med å få med personer med minoritetsbakgrunn, andre ganger er de minst like engasjerte som alle andre og det er faktisk foreldre med majoritetsbakgrunn som også glimrer med sitt fravær. Bildet er usikkert og varierer, sier Chaudhry til VG.